Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Продуктите, от които е по-добре завинаги да се откажете

19 юни 2024, 14:11 часа
Реклама

Не само захарта и бързата мая са вредни! Доктор Наталия Зубарева сподели списък с продукти, от които е по-добре да се откажете веднъж завинаги.

1) Захар

Съвременните хора консумират твърде много захар, понякога дори без да го осъзнават. Поради начина, по който се произвеждат много продукти, захарта е почти навсякъде. Както очаквано в сладкишите, така и (изненадващо за мнозина!) в продукти, които смятаме за доста здравословни, като кисело мляко, извара, сокове и др. Прекомерната консумация на захар е вредна за здравето на всеки човек, тъй като натоварва нездравословно храносмилателните органи и ги принуждава да работят до изтощение.

Панкреасът участва в процеса на преработка на захарта, като произвежда хормона инсулин. Когато има твърде много захар, панкреасът работи на върха на възможностите си и след известно време се развива инсулинова резистентност и се нарушава въглехидратната обмяна. Това води до развитието на много заболявания, включително диабет, затлъстяване, хормонални нарушения, хипертония и др.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

2) "Месни" продукти, а именно колбаси, наденици, бекон, полуфабрикати

Всички те съдържат огромно количество консерванти, които могат да предизвикат възпаление в организма. Препоръчвам също така да изключите от диетата месото с неизвестен произход, което може да е буквално напомпано с антибиотици или нещо по-лошо.

3) Крайни продукти на гликирането

Те се образуват по време на реакцията на въглехидратите с белтъците: въглехидратите се свързват с белтъците и ги гликират, т.е. "карамелизират". Това е онази така обичана хрупкава коричка по месото, пайове на барбекю и др. Те увреждат бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето, причиняват бръчки и т.н., а също така съкращават продължителността на живота. Затова варете, а не пържете, гответе на пара или печете (но не във фолио!), яжте пресни зеленчуци, билки, плодове с нисък гликемичен индекс и контролирайте нивата на кръвната си захар.

4) Храни, към които имате непоносимост

Те най-често включват глутен и млечни продукти, чиято консумация не е показана за повечето възрастни. За да заподозрете непоносимост, е достатъчно да наблюдавате реакциите на организма си към определена храна. Особено важно е да направите това, ако редовно имате "странни" обриви по кожата, подуване на корема и други храносмилателни проблеми. Използвайте метода на елиминиране.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

5) Морски дарове, съдържащи живак

Друга опасност на съвременната кухня. Особено когато става въпрос за риби като марлин, риба тон, кралска скумрия и др. Рибите натрупват и пренасят токсини, но те са вредни за хората. Натрупването на живак води до хронична умора, замъгляване на мозъка и развитие на възпалителни процеси, удря черния дроб.

Избирайки между едри и дребни риби, предпочитайте дребната риба - тя не е имала време да натрупа вредни вещества. рафинирани масла, които в процеса на производство са се превърнали в трансмазнини, или разредени с химия, което е също толкова вредно и води до хормонални проблеми и увеличаване на теглото.

6) Рафинирано масло

Изберете нерафинирано олио и няма да се налага да гоните екзотика, родното ни слънчогледово олио, познато на всички от детството, ще се справи отлично.

Това са основните продукти, но в списъка на тези, които е по-добре да откажете, са и безбройните различни закуски в ярки пакети и кутии, магазинните сосове и дресинги, сладките газирани напитки. Като цяло, колкото повече са съставките, толкова по-вероятно е сред тях да има "химия", която не носи никаква полза. Мислете какво ядете, колко и кога, и резултатите няма да се забавят.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес