Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето кои хора не е добре да ядат моркови!

18 септември 2024, 13:00 часа

В света има над 500 различни сортове моркови. Този популярен зеленчук не винаги е оранжев, а също бива и лилав, бял, червен и жълт. Въпреки това, без значение кой сорт предпочитате, морковите имат много ползи за здравето. Преди всичко те съдържат протеини, магнезий, калций, фосфор, витамин С; също и бета-каротин, който подпомага организма да произвежда ценния за здравословното състояние на зрението витамин А.

Диетологът Амбър Шефер разказва за този зеленчук. 

По-специално витамин А е важен за доброто здраве на очите, за репродуктивните способности, за състоянието на кожата, както и за развитието и стабилността на костите.

Още: Уникално вкусно сладко от моркови и канела

Средно големият морков съдържа около 195 милиграма калий, който подпомага мускулните контракции и нервните функции, а също така е добър източник на антиокислители - те могат да намалят възпаленията и са в състояние да повишат имунитета. Съдържа и лутеолин, който подпомага когнитивните функции.

Може би най-доброто от всичко е, че морковите са наситени с диетични фибри, като в един среден морков се съдържат почти 2 грама. Фибрите са важни за храносмилането и улесняват редовното облекчаване на червата, предотвратяват подуване на корема и запек. Те могат също да помагат за контролиране на кръвната захар и да подобрят здравословното състояние на сърцето.

Експертите твърдят, че съдържанието на фибри в морковите също е полезно за контролиране на телесното тегло, тъй като в един морков има само 25 калории - но въпреки това ви осигурява чувство за добро засищане.

Морковите са хранителен продукт, който изисква проява на известна креативност. От тях може да се изпитва приятна вкусова наслада в качеството им на предястие със сос, варени, добавени към предпочитани ястия или дори като съставка в любимите ви десерти.

Още: Кога е най-добре да засадите моркови през есента?

Кой не би трябвало да яде моркови?

В същото време, според диетолозите, поради яденето на твърде много моркови кожата ви може с времето да стане оранжева. Това се нарича каротинемия, която обикновено не е смятана за нещо опасно. Такова състояние се поддава на лесен контрол и промяна, като се намалява честотата на включване в менюто на хранителни продукти, съдържащи каротин. Възможно е да предизвика пожълтяване на кожата. Най-често пожълтяват стъпалата и дланите. Тази кожна пигментация понякога е подобна на наблюдаваната при жълтеница (хепатит). Но, за разлика от нея, не обезцветява конюнктивата (тази лигавица покрива отвътре клепачите), която при каротинемията съхранява нормалния си здрав цвят.

Обаче хората с алергия към морковите трябва да бъдат предпазливи. Също страдащите от диабет се налага да избягват прекомерното им консумиране – причина за това е високата им степен на захарност. Но, все пак, повечето хора имат сериозна полза от включването на моркови и много други зеленчуци в редовното си седмично меню, което може да стане по различни начини.

Ала морковите трябва да бъдат избягвани, ако човек има чернодробно заболяване. Според специалистите в този случай организмът няма да успее да усвои каротина. Вярно е, че тези зеленчуци са полезни за кожата и за сърдечно-съдовата система, улесняват отслабването. Но ако се наблюдават проблеми с черния дроб, тоест в случай, че органът е в нездравословно състояние, това означава, че не може да усвоява каротина. Противопоказания са също чревни и стомашни язви, както и ентерит – тоест, възпаляване в стената на тънките черва. Хора с такива проблеми определено трябва да избягват консумирането на моркови

Още: Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

Важно е, когато се избират моркови, да се има предвид, че не е желателно да бъдат меки и на бучки, нито да са напукани и с петна (това ще значи, че в средата са развалени). Ако пък върховете са прекалено дебели,тогава най-вероятно коренът ще бъде твърд.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.unian.net/curiosities/komu-nelzya-est-morkov-otvet-dietologov-12680850.html

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес