Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде трябва да се поставят иконите в дома?

29 юли 2024, 08:20 часа

Домашната икона има специално значение за християните – тя съпровожда и молитвите, и традициите, и обредите , и празниците, и помените. В църквите ни се съхраняват стари икони, за които има свидетелства, че притежават чудодейната сила да изцеляват болните и даряват бездетните с рожбичка. Иконите са били първото нещо, което дедите ни спасявали и бранели в случай на нападение от друговерци или бедствие.

За тях са проливали кръвта си и оставяли костите си не един или двама християни. Кандилцето и иконата в скромните домове са вдъхвали надежда и сили в трудни моменти. Къде точно дедите ни отреждали място на иконите – симвл на вярата и надеждата им и знаем ли днес къде трябва да се поставят иконите в дома, или

Традицията в българските домове да има икона е съхранена и днес – пред нея поставяме и първото боядисано яйце за Великден, и върбовите клонки, носещи здраве, и парче от коледната питка. Днес обаче иконата в дома е по-скоро за повечето християни символ на традициите и свързана с обредите и обичаите, отколкото с дълбоката и силна вяра и отдадеността на Бог.

И макар да е мястото на иконите най-вече в църквите, в повечето християнски домове у нас е отделено място и за иконата – живата вяра. Кое е това сакрално място, отредено на иконата, и къде трябва да се поставят иконите в дома, така че да не се натрапват на посетители и гости – все пак и молитвата, и разговорът с Бог пред иконата са много лични.

НИКОГА не поставяйте икони на тези места в дома си

Къде трябва да се поставят иконите в дома?

В християнския дом на иконата е отделено специално място, което е в ъгъл на стая, наречен „свещен ъгъл“. Около иконата ще откриете както червеното яйце от Великден, така и много изплакани болки и надежда, много искрени молитви, отправени към Бог.  Именно в свещения ъгъл се нареждат и кандилото, и свещите, и иконостасът.

Мястото на всички свещени предмети – иконите в дома, иконостас, кандило, рафт с икони, е на стена, сочеща на Изток и това не е нечие хрумване, а християнска традиция, наследена от Стария завет.  В случай, че стената, на която традиционно се поставя иконата – източната – е заета, има прозорци или поради друга причина е заета и оформянето на сакрален кът е невъзможно, се избира друга, която е най-удобна.

Източната стена обаче не е единственото място, на което е правилно да се сложи икона. В християнските традиции и вярвания на иконата е отредено специално място над вратата, за да пази дома и обитателите му.

-          Домашната икона е нередно да се подрежда до различни вещи със сантиментална стойност като снимки и сувенири, съхранени и подредени за спомен. Иконата не е сувенир, макар някои да я закупуват или подаряват за спомен.

Изхвърлят ли се икони - ето защо никога да не го правите!

-          Броят на иконите в дома не е показател за вярата, една-единствена икона е достатъчна.

-          Иконите не е редно да се прибират като вещи или още по-малко – до си изхвърлят, когато когато остареят и домакините решат да ги подменят.

-          Срещу иконата не е редно да има огледало.

-          В случай, че броят на иконите е по-голям, вярващият трябва да знае редът на подреждането им – иконите с ликовете на светци не се поставят над иконата със Спасителя, Богородица или Троицата. Мястото на иконата с Христос е от дясната страна на Пресветата Дева.

Защо не трябва да прекаляваме с броя на иконите  в дома?

Въпреки живите традиции да имаме икона в дома си, с броя на иконите не трябва да се прекалява. Дори силно вярващите не бива да превръщат дома си в църква, а броят на иконите не означава по-силна вяра. Струпването на множество икони в дома се сочи, че води до негативен ефект върху духовния живот. Силата на вярата не се измерва с броя на иконите в дома и ако са повече от очакваното, то броят им следва да не е пресилен и да бъдат приети с вяра и надежда за утрешния ден.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес