Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-голямото летище в света

05 септември 2024, 19:20 часа

Замисляли ли сте се кое е най-голямото летище в света? Отговорът на този въпрос може да бъде изненадващ, тъй като зависи от това как измерваме „големината“ на летището – по обща площ, по големина на терминалната сграда или по броя на обслужените пътници. В следващите редове ще разгледаме различните начини, по които може да се определи кое е най-голямото летище в света и ще ви запознаем с няколко от водещите кандидати.

Най-голямото летище по обща площ

Когато става въпрос за най-голямото летище в света по обща площ, Международното летище „Крал Фахд“ в Дамам, Саудитска Арабия, категорично заема първото място. Летището се простира на забележителните 776 квадратни километра, което го прави по-голямо дори от някои държави, като Бахрейн например. За сравнение, второто най-голямо летище по площ, летище „Денвър“ в САЩ, е почти шест пъти по-малко със своите 135,71 квадратни километра.

Изненадващо е, че въпреки огромната си площ, летище „Крал Фахд“ разполага само с две писти и не е сред най-натоварените летища в света. През него преминават около 9,6 милиона пътници годишно, което е значително по-малко в сравнение с много други международни летища. Този факт обаче не променя статута му на най-голямото летище в света по обща площ, както е отбелязано в Книгата на Гинес.

Къде се намира най-голямото летище в Европа?

Летището с най-голяма терминална сграда

Когато става въпрос за големината на терминалните сгради, летището в Истанбул, известно като İstanbul Grand Airport, излиза начело. С терминал с площ от 1,4 квадратни километра, това е летището с най-голяма единична терминална сграда в света. Общата площ на летището е 76 квадратни километра, което го поставя на трето място по обща площ след летищата в Дамам и Денвър. Една от впечатляващите му характеристики е контролната кула, която е оформена като лале – символично цвете в турската култура.

Най-голямото летище по пътнически трафик

Най-голямото летище в света по брой обслужени пътници е международното летище „Хартсфийлд-Джаксън“ в Атланта, САЩ. През 2018 г. това летище е обслужило над 107 милиона пътници, което го прави най-натовареното летище в света за 21-ва поредна година. Разположено на около 11 километра южно от центъра на Атланта, летището е основен транспортен хъб за вътрешни и международни полети в САЩ.

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

Второто място по пътнически трафик заема летище „Пекин Капитал“ в Китай, което през 2018 г. е обслужило около 101 милиона пътници. Пекин е един от най-големите градове в света и е дом на няколко големи летища, включително и летището „Пекин Даксин“, което също играе ключова роля в транспортната инфраструктура на региона.

Най-голямото летище в света може да бъде определено по различни начини – по обща площ, по размер на терминалната сграда или по брой обслужени пътници. В зависимост от критерия, летища като „Крал Фахд“ в Саудитска Арабия, „İstanbul Grand Airport“ в Турция и „Хартсфийлд-Джаксън“ в Атланта, САЩ, заемат водещи позиции в различните класации. Независимо от критерия, всяко от тези летища има своите уникални характеристики и рекорди, които ги правят част от глобалната авиационна история.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес