Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куркума и черен пипер: Мощната комбинация, от която се нуждаете

17 октомври 2024, 10:14 часа

Съвременните медицински изследвания са идентифицирали ключовите съединения в куркумата и как тя насърчава доброто здраве. Много хора не знаят, че куркумата не се абсорбира лесно от кръвта.

Нуждае се от помощта на много по-разпространена подправка, черен пипер. Черният пипер има свой набор от ползи за здравето. Нека разгледаме всяка подправка поотделно и след това как работят заедно.

Още: Лекари: Сините сливи предпазват костите

Съединения и ползи от куркума

Куркумата се използва за подкрепа на здравето от древни времена. Съвременните медицински изследвания установяват, че главно куркуминът в куркумата е отговорен. Именно това придава златния цвят на тази подправка. Куркумата съдържа етерични масла, които са полезни за здравето.

Куркуминът се бори със стареенето и възпалението, отговорно за състояния като артрит. Бори се с болестта на Алцхаймер и деменцията. Други обещаващи ползи включват превенция на рака и подобрение здравето на очите и органите. Куркумата има няколко етерични масла, които засилват нейните ползи против стареене и борба с болестите. Флавиноиди, съединения, борещи се с възрастта и болестите, открити в някои плодове, чайове, вино и шоколад, се намират в куркумата.

Състав и ползи от черния пипер

Черният пипер е често срещана подправка, която се използва както в народната медицина, така и във фармацевтичната индустрия. Проучванията показват, че е полезно както за физическото, така и за психическото здраве. Пиперинът е ключовото съединение, което придава на черния пипер неговия силен вкус и здравословни свойства. Доказано е, че намалява или унищожава раковите клетки и подобрява здравето на мозъка.

Черният пипер има умерено количество диетични фибри. Фибрите помагат за регулиране на храносмилателния тракт. Докато фибрите се движат през вашата система, те внасят хранителни вещества в кръвта. Черният пипер е добър източник на витамин К, необходим за доброто здраве.

Причини да комбинирате куркума и черен пипер

Черният пипер помага да се спре прекалено бързото разграждане на куркумин в тялото. Това помага на кръвния поток да абсорбира куркума и куркумин, така че да получите всичките им големи предимства. Всъщност проучванията показват, че черният пипер увеличава усвояването на куркума и куркумин с цели 2000 процента. Има две възможни причини, поради които това работи.

Първо, пиперинът действа като мускулен релаксатор, който включва чревните мускули. Това помага на червата да позволят на молекулите на куркумин да преминат през тях и да навлязат в кръвта.

Втората теория е, че пиперинът забавя разграждането на куркумин в черния дроб. Това позволява на тялото повече време да абсорбира куркумин.

Тези две основни причини да комбинирате черен пипер и куркума водят до други причини. Комбинирането им засилва мощните противовъзпалителни свойства и на двете. Това създава лечение на артрит, което е толкова ефективно, колкото всяко лекарство за болка при артрит, без странични ефекти.

Още: Ефективен природен лек при кашлица

Проучванията показват също, че куркумата и черният пипер работят заедно, за да забавят растежа на няколко вида рак. Комбинацията от тези две подправки помага за намаляване на инсулиновата резистентност и помага при диабет.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес