Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Котка или куче да вземете след 60, за да живеете по-дълго?

10 август 2024, 12:32 часа

Според статистиката, всеки трети възрастен човек в света се чувства самотен в даден етап от живота си, поради липсата на комуникация и разнообразие в ежедневието. Домашните любимци не само помагат да се справите с този проблем, но и повдигат настроението ви и дори могат да удължат живота ви.

Човекът е социално същество, затова през целия си живот има нужда от социален контакт, твърдят учените. В по-ранна възраст е малко вероятно да се сблъскате с този проблем, тъй като постоянно сте изправени пред много нови предизвикателства, които постоянно ще ви срещат с нови хора. Но с напредване на възрастта човек има все по-малко социални контакт. С пенсионирането някои хора спират да напускат дома си всеки ден и социалният им кръг става все по-малък.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

Самотата разрушава както физическото, така и психическото здраве. Това например установиха корейски учени. Дори самото хранене може да бъде опасно: увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Освен това, ако човек няма близки хора, с които да споделя, той е изолиран, тогава организмът му е постоянно подложен на стрес, твърдят учени от Харвард. Експерти дори стигнаха до заключението, че самотата е толкова вредна за здравето ни, колкото половин кутия цигари на ден! Всичко това отнема години живот дори на тези, които се придържат към принципите на правилното хранене и спортуват.

Учени от Шанхайския университет проведоха проучване, чиито резултати потвърждават, че самотата наистина увеличава риска от смъртност поради различни причини сред възрастните хора. Техни колеги, изследователи от Германия, от своя страна,решили да разберат как отглеждането на домашен любимец, би могло да повлияе на дълголетието.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

За своята работа германските учени са използвали данни от изследването „Старостта в Германия“. Общо те анализираха медицинските досиета на 2867 възрастни мъже и жени. Събирането на данни беше извършено от Университета в Кьолн и включваше писмени отговори от доброволци, както и телефонни разговори.

Всички участници бяха разделени на пет групи:

·       Хора, които не са имали домашни любимци;

·       Такива, които са имали само куче;

·       Такива, които са имали само котка;

·       Такива, които са имали друг домашен любимец (например папагал);

·       Такива, които са имали повече от един домашен любимец (разрешени са всякакви варианти, включително котка и куче).

След анализ, експертите стигнаха до извода, че хората, които имат кучета като домашен любимец (дори и само едно куче), са по-малко склонни да страдат от самота. Тези участници също са по-рядко диагностицирани с депресия и други психични проблеми.

Експертите не откриха подобна връзка сред собствениците на котки. Нямаше и такива ясни ползи за тези, които отглеждаха други домашни любимци. Изследователите смятат, че кучето може да се превърне в истински спасител срещу самотата и дори помага да се удължи живота на собственика му.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес