Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коренът на злото: 5 обичайни ритуала, които развалят настроението ви сутрин

24 април 2023, 20:20 часа
Реклама

Денят току-що започна, а вие вече не сте в настроение. Обичайна ситуация? Ето какво може да развали и най-красивата сутрин.

Навик 1. Игнориране на бъркотията у дома вечер

Събуждането в къща, която не ни прави щастливи, е най-лошото начало на деня. Разбира се, не винаги е възможно да се реши проблемът радикално, например чрез започване на ремонт или преместване. Но чистотата и редът вечер е лесен начин да създадете правилното настроение сутрин.

Непривлекателната среда на дома предизвиква усещане за информационен шум и дори безнадеждност: ако не мога да създам уют в дома си, какво може да бъде красиво в живота ми?

Какво да направите?

Погрижете се за къщата преди лягане: измийте чиниите, изхвърлете боклука.

Най-опасните ритуали, които не трябва да се извършват при никакви обстоятелства

Навик 2. Залепване за телефона или телевизора

Всяка външна информация, която идва от екрана на телефона или телевизора, е в състояние да извади човек от равновесие за част от секундата. След пробуждането психиката се нуждае от време, за да осъзнае какво се случва с тялото, мислите и емоциите.

Без тази почивка можете да пропуснете сигнали за това какво наистина искате и какво бъдеще създавате за себе си днес.

Какво да направите?

Посветете три минути на тишина и потапяне в себе си. Седнете на леглото, поемете три пъти дълбоко въздух и обърнете внимание на усещанията вътре.

Слушайте любимата си музика. Това помага за секунди да събудите нещо важно в ума и да се свържете с истинския себе си.

Навик 3. Работна кореспонденция

Будилникът току-що е звъннал, а вие вече отваряте служебната си поща или месинджъра? Това ще доведе до раздразнение, напрежение и хронична умора. Работата заема сериозна ниша в живота, но ако започвате всеки ден с нея, тогава как да намерите място за себе си?

Какво да направите?

Практикувайте ритуал, наречен „5 минути за себе си“. Какво искате да направите, но нямате време? Дайте му само пет минути след събуждане. Ежедневното потапяне в мечтите ще ви зареди с енергия и радост.

Любовни и парични ритуали, които трябва да се направят през април

Навик 4. Пренебрегване на грижите за тялото

С възрастта тялото се нуждае от все повече грижи и внимание. Сутринта е най-доброто време да се погрижите за себе си. Но какво правите обикновено? Чуваш будилника, скачаш от леглото и се приготвяш за работа, без да забелязваш нуждите на тялото.

Какво да направите?

Изпийте чаша топла вода. Това не само ще даде тласък на процеса на храносмилане, но и ще помогне за премахване на хормоните на стреса от тялото.

Отделете няколко минути за презареждане. Поне просто се протегнете, пляскайте с ръце, масажирайте ушите си.

Навик 5. Изясняване на отношенията и участие в конфликти

Вие сте уморени, натрупали сте негодувание и раздразнение, а сутринта целият този коктейл се излива върху вашите близки. Ако следвате навика да се отървете от негативизма чрез претенции, кавги и язвителни забележки, тогава можете да отровите както живота си, така и атмосферата в семейството.

Какво да направите?

Започнете деня с усмивка и задръжте радостна емоция поне за няколко минути. Нека в началото да бъде малко изкуствено и напрегнато - отнема време за възстановяване. Усмихнете се на небето извън прозореца, нов ден, вашето семейство.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес