Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време след годежа обикновено се прави сватба?

23 август 2024, 13:40 часа

Годеж е периодът от време между предложението за брак и самия брак. Традициите, свързани с годежа и сватбата, се различават както в различните страни, така и в различните исторически периоди в една и съща. Така въпросът колко време след годежа обикновено се прави сватба остава без категоричен отговор, тъй като са известни в историята както уговорените бракове, при които родителите уреждат всичко и избират спътник в живота на свето дете, при което годежът продължава години или десетилетия, така и традицията след годежа до година да последва сватбата.

Днес много двойки се сгодяват, но не пристъпват към брак. Дали причините са финансови, липса на доверие в институцията „брак“,  нежелание за трайно обвързване и оставяне на вратичка за стъпка назад, ненамиране на смисъл в подобен разход, свързан и с немалко време, нерви и стрес, или просто силната половинка не мечтае за сватба, доволен е на съвместното съжителство и предлага брак само защото дамата на сърцето му много иска пръстен на ръката си – доказателство за любовта? Всеки случай е различен, както и продължителността на годежа до встъпването в брак.

30 от най-прекрасните авторски пожелания за сватба

Наблюдава се обаче тенденцията тази продължителност да се увеличава. Докато нашите баби са се омъжвали месеци до година след годежа, днес сред младите двойки се наблюдава протакване на сватбата и годежът продължава много по-дълго – година и половина-две, а ако двойката събира пари за тази сватба и не разчита на помощ от родителите – и много повече. Понякога не се стига до сватба, а до раздяла, с която годежът приключва след месеци или години колебания.

Колко време след годежа обикновено се прави сватба в миналото?

Преди няколко десетилетия годежът бил голям празник, а скоро след него следвала сватбата. Едва след това жената и мъжът заживявали заедно, зачевали и отглеждали дете. При липса на основателна причина като например годеникът да е заминал на фронта, било неприемливо годежът да продължава с години.

Това се случвало единствено при уговорените бракове, когато годениците били още невръстни деца, като в тези случаи годежите продължавали до достигането им  до възраст, пригодна за брак. В различните култури продължителността на годежа била различна, традициите и обичаите – също, но навсякъде се гледало на годежа като на първа стъпка към брака и обещание, вричане той да се случи.

Колко време след годежа обикновено се прави сватба днес?

Днес ситуацията, свързана с годежите и браковете, твърде много се е променила. На сватбата често се гледа като на скъпа и излишна подробност, която често се отлага до безкрай. Годежът  трае много по-дълго и по финансови причини, както и за да има достатъчно време да се организира сватбата. Ако сте търсили свободни дати за сватбен ресторант и церемонии, със сигурност сте окрили, че двойките резервират година-две напред.

Най-щастливите дати за сватба през 2024 г.

Този факт също удължава годежа и прави времето между него и брака по-дълго – над година и половина. Днес не е изключено и брак след годежа изобщо да няма. Причината за това може да е както раздяла,  така и преосмисляне на приоритетите, общо решение за съжителство на семейни начала като сгодена двойка до края на дните и влагане на събраните средства за сватбата във вноска за покупка на жилище или в бъдещето на вече появилите се деца. Докато в миналото е било недопустимо да се отглеждат деца извън рамките на брака, днес децата просто се припознават от бащата и имат същите права като деца, родени след брак. 

Промяната в порядките, законите, начина на мислене на младите хора днес в сравнение с тези преди десетилетия естествено поражда и промяна на отговора на въпроса колко време след годежа обикновено се прави сватба. Ако държите на нея, все пак си отделете поне година за планиране и запазване на място за провеждането ѝ – толкова се оказва най-често, че е нужно, за да не се намразите и изпокарате, бързайки, притиснати от времето, а по-кратко време е възможно, ако сватбата ще е в тесен кръг и без претенции.

Понякога се налага бързо след годежа – в рамките на седмици – двойката да встъпи в брак, ако годеницата е бременна и държи да бъде булка, преди да е станала очевидна бременността и преди да се родят децата, но тези случаи са по-скоро изключение в съвременната действителност, в която никой няма да те посочи с пръст, ако живееш и отглеждаш  деца без  брак.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес