Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се вари царевица в тенджера под налягане

03 септември 2024, 14:00 часа

Царевицата е любима храна на много хора, особено през летните месеци, когато тя е най-вкусна и сочна. Варената царевица е не само апетитна, но и здравословна – съдържа витамини и минерали, които подпомагат организма. Един от най-бързите и лесни начини за приготвянето ѝ е с тенджера под налягане. В тази статия ще ви разкажем как точно да сварите царевица в тенджера под налягане и какви са предимствата на този метод.

Необходими продукти и подготовка

За да приготвите вкусна и крехка царевица, ще ви трябват следните продукти:

  • 5 кочана млечна царевица
  • 1.2 литра вода
  • Сол на вкус
  • Масло (по желание)
  • Настърган пармезан (по желание)

Какво не трябва да правите с тенджерата под налягане

Първата стъпка е да почистите кочаните от листата и косата. Запазете по-младите вътрешни листа и част от косата, защото те ще добавят допълнителен аромат при варенето. Ако царевицата е прекалено дълга, можете да я разрежете на половинки, за да се побере удобно в тенджерата.

Варене на царевица в тенджера под налягане

Поставете част от запазените листа и косата на дъното на тенджерата под налягане. Разположете кочаните царевица в тенджерата и добавете още от листата и косата върху тях. Налейте студена вода, като се уверите, че тя покрива кочаните. След това затворете херметически капака на тенджерата и поставете тенджерата на котлона.

царевица

След като налягането се повиши, варете царевицата за около 15-20 минути. Ако кочаните са по-зрели и твърди, оставете ги да се варят за 20-25 минути. След като времето изтече, изключете котлона и оставете тенджерата да се охлади, докато налягането не спадне напълно. Така ще можете безопасно да отворите капака.

Варианти за подправяне

Готовата царевица може да се сервира топла или студена, според вашите предпочитания. Най-често тя се поръсва със сол, което подчертава нейния естествен вкус. За допълнителна наслада можете да намажете горещите кочани с масло и да ги поръсите с настърган пармезан. Тази комбинация придава изтънчен и богат вкус на царевицата.

Колко време най-малко трябва да се вари царевицата

Полезни свойства на водата от варената царевица

Интересен факт е, че водата, в която е варена царевицата, също има полезни свойства. Вместо да я изхвърлите, можете да я прецедите и да я консумирате охладена или леко подсладена на вкус. Тази вода подпомага функциите на бъбреците и пикочните пътища, подобрява кръвообращението и подпомага функцията на черния дроб. Освен това, тя може да бъде полезна при възпаление на пикочния мехур и дори при нощно напикаване.

Варенето на царевица в тенджера под налягане е бърз и лесен метод, който запазва вкусовите и хранителните качества на царевицата. Само за 15-25 минути можете да се насладите на крехка и сочна царевица, готова да бъде сервирана според вашите предпочитания. Не забравяйте и за полезната вода от варенето, която може да обогати вашата диета с допълнителни ползи за здравето. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес