Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

27 април 2024, 17:17 часа
Реклама

Това е въпрос, чиито отговор всяка домакиня трябва да знае, ако иска да се представи наистина добре в кухнята и да блесне със своите кулинарни умения.

Днес ще си поговорим за перфектната температура на готвене на агнешко месо и колко време всъщност трябва да трае термичната му обработка.

Как е правилно да се пече агнешкото месо, за да е сочно и вкусно?

Още: По какво може да се познае прясното агнешко месо

Изисканите професионални готвачи смятат, че агнешкото месо се получава най-апетитно, ако се приготвя на ниска температура, не повече от 170 градуса.

Що се отнася до самата продължителност, тя е пряко обвързана с големината на парчето месо, както и мазнините, съдържащи се в него.

На Гергьовден или на Великден по традиция се пече цяло агне. Трябва да се изчисти много добре от вътрешностите и да се пече на ниска температура в продължение на едно денонощие.

Ако обаче нямате кой знае какви познания в кулинарията, може да разделите месото на порции и да го изпечете. Така ще сте сигурни, че то ще се сготви перфектно.

Още: Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

В случай, че сте решили да приготвяте агнешка плешка или агнешки бут, разделени на порции, съветваме да увиете всяко парче месо във фолио и да печете минимум един час на умерена температура. След това премахнете фолиото и продължете с печенето за още 30 минути. Накрая месото ще се топи в устата.

По-големите порции месо, около 1,5 кг, е препоръчително да се пекат близо 2-3 часа, за да са сочни отвътре и с хрупкава коричка.

Това са нашите полезни съвети за правилно приготвяне на вкусно агнешко месо.

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес