Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време издържа сварен ориз в хладилника?

20 юни 2024, 15:00 часа
Реклама

Може би се чудите колко време е полезен свареният ориз. Отговорът варира, но максимумът за варен ориз е до шест дни.
 
Претоплянето на ориза и оставянето му навън за определен период от време също може да повлияе на продължителността на годност на варения ориз. Ето повече за това колко дълго можете безопасно да съхранявате ориз, защо хората могат да се разболеят от консумация на остатъци от ориз и съветите, които трябва да знаете, за да избегнете заболяване.

Разваля ли се свареният ориз?

Сготвеният ориз все пак може да се развали, тъй като неговата свежест е ограничена до максимум шест дни. Оризът, както и много други храни, може да се развали или да стане опасен за консумация, когато не е приготвен или съхраняван при подходящи условия.

Професионален готвач издаде как е правилно да се вари ориз

Как можете да разберете дали оризът е развален?

Разваленият ориз ще има специфични характеристики на външен вид, мирис и вкус. Като цяло признаците на развалена храна могат да включват:

- Промени в цвета, особено в сравнение с времето, когато е била приготвена за първи път;
- Промени в текстурата - повишена кашавост и ронливост;
- Нежелан вкус;
- Неприятна миризма.

Защо оризът може да ви разболее?

Оризът съдържа някои бактерии, които могат да причинят заболяване, ако не се съхранява и претопля правилно. Вареният ориз, по-специално, се свързва с Bacillus cereus. Бактерията се среща в почвата и произвежда токсин, който причинява стомашно-чревни заболявания при поглъщане. Тя също така често причинява заболявания, свързани с храни.

Как се приготвя традиционният ориз на фурна

Ориз и хранително отравяне

Заболяването, което може да се получи при консумация на развален ориз, се нарича хранително отравяне. Хранителното отравяне е заболяване, което се появява, след като човек яде храна или пие вода, която е била заразена с определени потенциално вредни бактерии, паразити, вируси или токсини. То е доста често срещано

Тъй като организмът се освобождава от чуждия елемент, заразените хора могат да получат повръщане, диария, треска и стомашни спазми. Повечето случаи на хранително отравяне преминават сами в рамките на една седмица.

Излагането на тези вредни продукти може да бъде особено рисково за хора с отслабен имунитет, бременни или на възраст под пет години. Техният организъм може да не е подготвен да се бори с тези нежелани организми по подходящ начин. В по-крайни случаи хранителното отравяне може да причини дори смърт.

Как да сготвим ориз?

Съществуват различни начини за приготвяне на ориз в различните му форми - от бял или кафяв ориз до ориз жасмин или басмати. Можете да го приготвяте на пара или да го варите, например със или без оризоварка.

Времето за готвене също ще варира в зависимост от вида на ориза и начина на приготвяне. Може да се наложи да го оставите да се вари от 15 до 45 минути.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес