Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ягоди можете да ядете, за да избегнете отравяне?

25 юни 2024, 10:00 часа

Ягодите са уникален плод, който има много полезни свойства за човешкото здраве. Богат е на витамини C, K и много други хранителни вещества като фолиева киселина, манган и калий. Като цяло, не плод, а съкровище!

Реклама

Освен че са полезни, ягодите са невероятно вкусни, искате да ги ядете нон-стоп, но, за съжаление, като всеки продукт, те имат определен лимит, който е допустим за човешкото тяло. Колко ягоди можете да изядете, без да си навредите?

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Как да купите ягоди и да не останете разочаровани?

За да изберете сладки ягоди, трябва да обърнете внимание на няколко основни характеристики:

1.       Цвят. Зрелите ягоди трябва да имат яркочервен цвят без зелени участъци. Цветът обаче не винаги е гаранция за сладост, тъй като някои сортове могат да бъдат сладки дори с малки зелени петна.

2.       Аромат. Сладките ягоди обикновено имат интензивен плодов вкус. Помиришете горските плодове – добре овкусените ягоди вероятно ще бъдат сладки.

3.       Консистенция. Тя трябва да е еластична, но не твърда. Когато купувате ягоди, изберете такива, които не са много меки или пожълтели.

4.       Размер. Големите плодове обикновено имат по-слаб вкус от средните или малките. Но това не винаги е вярно правило, тъй като някои сортове големи ягоди могат да бъдат много сладки.

5.       Разлика между резници. Колкото по-свежи и по-зелени са ягодовите резници, толкова по-свежи са плодовете. Избягвайте плодове с изсъхнали или пожълтели стъбла.

6.       Произход. За предпочитане е да купувате местни ягоди, тъй като те най-често ще бъдат свежи и сладки, тъй като не са били подложени на дълъг транспорт.

Сега със сигурност не можете да направите грешка. Можете спокойно да вземете ягоди, само не преяждайте с тях, защото това може да бъде опасно за вашето здраве!

При кои заболявания НЕ трябва да се ядат ягоди

Колко ягоди можете да ядете?

Понякога искате да изядете цяла купа, но трябва да спрете навреме. Въпреки полезните си свойства, този плод може да бъде вреден за тялото. Доза от 300-400 грама се счита за безопасна за здрав възрастен. Хората със стомашни заболявания, както и децата, се препоръчват да ядат не повече от 200 грама наведнъж. Основните проблеми, които може да причини преяждането, са лошо храносмилане, диария, рефлукс и, разбира се, алергии. Затова не трябва да се поддавате на желанията и да тъпчете килограми, дори ягодите да са много вкусни!

Сезонът на горските плодове е в разгара си, не пропускайте възможността да получите малко витамини, но не забравяйте, че трябва да ядете всичко умерено и не забравяйте да измиете старателно всичко, което купувате!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес