Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко диня можете да изядете, без да навредите на здравето си

06 август 2024, 08:20 часа

Август е, което означава, че е време да се насладите на зрели и сочни дини. Можете да ги ядете "чисти", да ги добавяте към салата, да ги пържите или да си правите лимонади.

Освен приятен вкус, плодът съдържа много полезни микроелементи: витамин С, антиоксидант каротиноид (предпазва от преждевременни бръчки и пигментация), витамини от група В, желязо, калий, магнезий, както и цитрулин - аминокиселина, която се добавя към хранителните добавки и се използва от спортистите за предотвратяване на влошаването на мускулите и повишаване на издръжливостта. Динята намалява риска от инфекции и някои видове рак.

Както всички знаем, плодът се състои от 90% вода, което означава, че е добър диуретик. Останалите 10% са пулпа, т.е. фруктоза, глюкоза и захароза, така че диабетиците трябва да бъдат предпазливи към този освежаващ десерт. Лекарите препоръчват те да не ядат повече от едно парче диня на ден. След това е добре да се разхождате, да плувате в басейн или да карате колело, за да се усвоите по-добре въглехидратите.

Още: НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

Също така хората с бъбречни проблеми и сърдечна недостатъчност трябва напълно да се въздържат от този плод. Такова голямо количество вода и захар може да има лош ефект върху организма.

Отслабващите погрешно смятат, че ако заместят всичките си хранения с диня, теглото бързо ще намалее, тъй като калорийната стойност на плода за 100 грама е само 30 ккал. Да, можете да замените бонбоните и тортите, но не и пълноценните хранения. Храната трябва да е балансирана, с нормално количество протеини, мазнини и въглехидрати.

В динята има доста въглехидрати, които не могат да имат добър ефект върху организма при монодиета. За оптимална се смята закуска от един или два резенчета, по-голямата консумация вече води до преяждане и отлагане на глюкоза под формата на мазнини.

Като цяло почти всеки може да си позволи едно парче диня, това е умерена порция, от която можете да се насладите и да не шокирате организма. Хората, които не страдат от никакви заболявания, експертите съветват да изяждат по 200 грама диня наведнъж. За един ден общото количество е до 800 грама. Така няма да дадете голямо натоварване на органите и няма да си навредите.

Още: Как динята влияе на кръвното?

Сладките плодове могат да се консумират като втора закуска или следобедна закуска. Вечер е по-добре да не се увличате по динята, тъй като натоварването на отделителната система през нощта няма да даде добър сън и възстановяване на организма. Лекарите препоръчват динята да не се комбинира с основните хранения, а ако все пак изкушението да се хапне хапка е много голямо, не яжте десерт с мариновани и кисели, млечни и месни продукти, както и не смесвайте с алкохол, за да избегнете подуване на корема, лошо храносмилане, тежест и болки в стомаха.

Как да изберете най-добрата диня?

Тя трябва да е тъмнозелена и колкото повече кафяви паяжини има по нея, толкова по-сладка ще е тя. Когато избирате диня, не забравяйте да почукате по плода, звукът трябва да е звънлив!

Трябва да обърнете внимание и на жълтото петно. Това е мястото, където динята е лежала върху земята, ако е имало много слънце, петното е ярко. Колкото повече динята е прекарала на слънце, толкова по-сладка ще бъде тя. Последният критерий е, че опашката ѝ трябва да е суха.

Още: Методът на ноктите и още 5 правила за избор на наистина сладка диня

Източник: wday

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес