Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата карибска държава?

09 септември 2024, 18:19 часа

Въпросът от заглавието е малко затруднителен, защото „карибските“ държави са 2 вида: континентални и островни. Но, ако имаме предвид тези, които са обкръжени отвсякъде от Карибско море – то най-голямата сред тях е Куба със своите 110 860 кв. км и 11 061 886 000 (2020 г.) жители.

Почти цяла Куба е едно непрекъснато карибско крайбрежие с морски курорти. По-автентичните кубински градове и села с местен колорит и исторически атракции са и по-близо към центъра на острова. Куба е доста компактна страна и можете лесно да я обиколите. Ето какво още трябва да знаете за Куба, ако искате да отидете на пътешествие до Карибите.

Градове

Още: Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Хавана

Столицата на Куба е един от най-красивите градове в Новия свят. Тук са събрали много епохи в един град: колониални дворци, кадилаци от 1950-те години и модерни небостъргачи. Хавана има над 25 км пясъчни плажове и почти всички са пренаселени. Плажовете и улиците на града са наситени с много ресторанти, предлагащи карибска и средиземноморска кухня; навсякъде се танцува салса, пие се прочутото „мохито“ (коктейл от бял ром, лайм и мента), безделничи се с всичка сила и по всякакъв възможен начин. В Хавана се намира известният бар El Floridita, където обичал да прекарва дните си Ърнест Хемингуей - зад тезгяха на бара има паметник на писателя.

Веднъж в Хавана Хемингуей изпил 12 двойни дайкирита в бара El Floridita. Оттогава никой не е счупил този рекорд въпреки, че са правени много опити.

Санта Клара

Още: Къде се намира "залива на прасетата" и защо се нарича така

Това е град-паметник на кубинската революция. Тук бил отбелязан краят на диктатурата на Фулхенсио Батиста през 1959 г., когато команданте Че Гевара взривил релсите под бронирания влак на диктатора. Останките от жп-линията до ден-днешен все още лежат на същото място и днес това е основната атракция на града. Наблизо се намира и мавзолеят на Ернесто Че Гевара; носят се слухове, че американци нямат право да влизат там.

Сантяго де Куба

Този град е домът на главното, което страната може да предложи: кубинска музика, кубински пури и кубински ром. Тук е роден дон Факундо Бакарди – чието питие днес живее и процъфтява по целия свят. Този град с право се смята за културна столица на страната, но културата тук е повече улична: музика и танци буквално „от всеки ъгъл“.

Тринидад

Още: Малки и сладки градчета в Европа, които всеки любител пътешественик трябва да посети

Това е едно от първите селища в Куба. Продавайки захарна тръстика, местните търговци бързо и приказно за местните стандарти забогатели и построили множество разкошни дворци, които са оцелели и до днес. Извън града имало захарни плантации, както и къщи за робите, които работели на тръстиката.

Курорти

Варадеро

Това е най-популярният курорт на острова, но от кубинския му привкус не е останало почти нищо. Много хотели и друга инфраструктура са построени в полза на туристите: барове, дискотеки, кабарета и др. Може да скочите с парашут, да карате подводница и да се гмуркате. Между другото, дайвингът (гмуркането) тук е интересно, тъй като в морето има много потънали военни кораби и самолети.

Олгин

Луксозен кубински курорт. Хората идват тук за лукс, така че хотелите са предимно петзвездни. Няма такова оживено движение, както във Варадеро - но има изискана кухня, спокойствие и различни скъпи удоволствия.

Острови

Всички кубински острови имат прекрасни плажове и отлични условия за почивка и гмуркане: много цветни риби и корали сред абсолютно чиста вода. Организираните развлечения са малко, но може да наблюдавате морски костенурки и други местни диви животни.

Най-известната забележителност на остров Кайо Ларго е древното дърво „Ла Яна“. Според легендата морските пирати разчитали на него, когато криели съкровищата си.

В Кайо Коко хората ходят и за да се забавляват в пещерна дискотека.

А остров Кайо Гилермо сякаш изобщо не е Куба въпреки, че мястото е истински рай. На кубинците е забранено да живеят тук, но туристите и фламингото са добре дошли.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес