Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-здравословната закуска за хората над 50 г.?

05 юни 2024, 08:15 часа
Реклама

Сутрин често бързаме и пропускаме закуската, което създава много проблеми. Има и такива, които се ограничават само със сутрешното кафе, но на обяд изпитват силен глад, в резултат на което преяждат. Ето защо е важно да не пренебрегвате здравословната закуска: тя помага за поддържане на нормално тегло, осигурявайки ситост през целия ден. В допълнение, питателната закуска е важна за поддържане на мозъчната активност, подобряване на производителността и паметта.

Какви са последствията от лошото хранене на закуска?

Ето примери за това как лошото хранене може да засили свързаните с възрастта промени в тялото:

Влошаване на кожата: С напредване на възрастта кожата губи своята еластичност и влага. Консумацията на мазни, пържени храни, алкохол и захар може да ускори стареенето на кожата и да причини преждевременно стареене.

Намалена мускулна маса: Липсата на протеин в диетата може да влоши това състояние, което води до допълнителна загуба на мускулна маса.

Влошаване на костите: Липсата на калций и витамин D в диетата може да влоши този процес и да увеличи вероятността от развитие на остеопороза.

Повишен риск от хронично заболяване: Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол могат да увеличат този риск.

Лошото хранене влошава свързаните с възрастта промени в тялото и увеличава вероятността от развитие на заболявания. Ето защо е изключително важно да се храните балансирано, богато на хранителни вещества и да избягвате прекомерния прием на мазнини, захар и сол.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Най-здравословната закуска за хората над 50

1 продукт: яйца

Яйцата са източник на богата хранителна стойност, съдържащи 13 различни витамини и минерали, включително витамини A, D, E, K, витамини от група B (B2, B5, B6, B12), фолиева киселина, фосфор, селен, калций, цинк, лутеин. , омега-3 и холин. Едно яйце осигурява около 70 калории енергия, а на възрастните се препоръчва да консумират от 1 до 3 яйца на ден.

Най-здравословният начин за приготвянето им е варенето, тъй като сварените яйца запазват повече витамини, за разлика от други методи на готвене, където могат да бъдат загубени до 50% от хранителните вещества. Суровите или леко сварени яйца могат да увеличат риска от инфекция от салмонела или други опасни микроорганизми.

Въпреки че едно голямо яйце съдържа 213 mg холестерол, което е две трети от дневната норма, настоящите изследвания показват, че храните с високо съдържание на холестерол нямат значителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, за разлика от храните с високо съдържание на захар и наситени мазнини

Продукт 2: натурално кисело мляко

Киселите млека съдържат изобилие от пробиотични бактерии. Тези пробиотици се прикрепят към чревната стена, осигурявайки защита срещу вредни микроорганизми.

Около 80% от тези микроорганизми укрепват имунната система, поддържат баланса на храносмилателната система, насърчават храносмилането, подобряват усвояването на хранителни вещества, насърчават редовността на червата и инхибират растежа на вредни бактерии. Пробиотиците могат също да облекчат алергичните реакции, да намалят възпалението и да намалят нивата на холестерола.

Здравословни кисели млека са тези, в които съдържанието на калории не надвишава 100 kcal и съдържанието на захар е по-малко от 10 g. Оптималният избор е кисело мляко с 0% масленост, както е посочено на етикета.

3 продукт: пилешки гърди

Пилешките гърди са популярни сред тези, които ценят времето и се стремят към здравословно хранене. Той е идеален като източник на богат протеин и ниско съдържание на мазнини, което го прави отличен избор за възстановяване след тренировка.

100 грама пилешки гърди без кожа съдържат приблизително 120 калории и до 23 грама протеин със само 2,5 грама мазнини. Пилешките гърди също са богати на витамини от група B, включително B2, B3, B5, B6 и B12, които помагат за подобряване на неврологичната функция и играят важна роля в образуването на червени кръвни клетки.

4 продукт: пълнозърнест хляб

Много хора знаят за пълнозърнестия хляб, който се прави от пшеница, но хлябът, направен от други видове пълнозърнести храни, също има ползи за здравето. Може да бъде ечемик, пшеница, овес или комбинация от тях. Важно е да се прави разлика между пълнозърнест хляб и хляб от преработени зърна, който се нарича пшеничен или многозърнест.

Какво трябва да ядете на закуска, ако искате да отслабнете

Пълнозърнестият хляб съдържа следните компоненти:

·         Триците, които образуват външния слой на зърното, са богати на фибри, протеини, желязо и витамин B, който помага за превръщането на глюкозата в енергия.

·         Протеин, витамин В и сложни въглехидрати.

·         Витамин В и Е, минерали и фосфор

100 г пълнозърнест хляб осигурява 250 калории, а една филия съдържа около 4 г фибри, важни за здравето на храносмилането. Пълнозърнестият хляб ви помага да се чувствате сити по-дълго и намалява подуването, което го прави добър избор за тези, които искат да отслабнат. Фибрите, които съдържа, също помагат за понижаване на нивата на холестерола.

5 продукт: извара

Изварата е друг важен продукт в диетата, който има редица полезни свойства. Това е естествен млечен продукт, който съдържа много протеини, калций и важни витамини.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес