Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-многолюдната мюсюлманска страна в света

18 октомври 2024, 20:15 часа

Когато мислим за мюсюлмански държави, често първите асоциации са свързани със страни като Саудитска Арабия или Иран, които играят важна роля в ислямския свят. Но всъщност най-многолюдната мюсюлманска държава е разположена в Югоизточна Азия. С население от над 270 милиона души (данни от 2020 г.), Индонезия е не само на четвърто място в света по население, но и държи титлата за най-голямата мюсюлманска страна в света. Каква е историята и значението на тази държава в глобален контекст?

Индонезия – най-голямата мюсюлманска нация

Индонезия е островна държава, състояща се от повече от 17 000 острова, разпръснати между Индийския и Тихия океан. Това я прави най-голямата архипелажна държава в света. Със своето огромно и разнородно население от 270 203 917 души (според данни от 2020 г.), тя изпреварва всички други мюсюлмански държави по брой жители. Въпреки че в Индонезия съжителстват различни религии, над 87% от населението изповядва исляма, което я прави най-голямата мюсюлманска страна в света.

Знаете ли къде се намира остров Бали

Исторически корени на исляма в Индонезия

Интересното в историята на Индонезия е, че ислямът не е традиционна религия за тази част на света. През вековете Индонезия е била доминирана от хиндуизъм и будизъм, но с идването на търговците от Арабския полуостров и Индия през 13-ти век, ислямът постепенно започва да се разпространява на островите. До края на 16-ти век голяма част от архипелага вече е мюсюлманска, а днес Индонезия е една от най-големите мюсюлмански културни и духовни сили в света.

Индонезия

Разнообразие и религиозна толерантност

Въпреки че ислямът е основната религия в Индонезия, страната се отличава с религиозно разнообразие и толерантност. Конституцията на Индонезия признава шест официални религии: ислям, християнство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство. Това прави страната пример за хармонично съжителство на различни вероизповедания в един наистина мащабен мултикултурен контекст.

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Влияние на Индонезия в мюсюлманския свят

С огромното си население и стратегическото си разположение между Азия и Австралия, Индонезия има значително политическо и икономическо влияние. Тя е член на Организацията за ислямско сътрудничество и играе важна роля в глобалния ислямски свят. В допълнение към това, Индонезия е известна със своето уникално съчетание на традиции и модерност, което я прави водеща сила в световен мащаб, когато става въпрос за ислямско общество и култура.

Индонезия, с население от над 270 милиона души, е най-многолюдната мюсюлманска държава в света и четвърта по население на глобално ниво. Тази динамична страна с богато културно наследство, религиозно разнообразие и стратегическо значение заема централно място в мюсюлманския свят. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес