Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-малката държава?

27 март 2022, 14:00 часа

Ватикана се определя като „суверенен град-държава" под управлението на папата. Със своите 900 жители това е най-малката самостоятелна държава в света. Половината от Ватикана е заета от градина. Главният проблем тук е демографският – ако се роди дете, това ще причини по-голяма изненада, отколкото, ако умре някой.

Това е най-святото място за католиците по света (може би с изключение на Божи гроб), един от немногото градове-държави и единствената страна, където официалният език е латинският. Ватикана се намира в сърцето на Рим и голяма част от забележителностите на италианската столица са именно на неговата ограничена територия. Можете да се изкачите непосредствено под купола на величествената катедрала „Свети Петър“ и да разгледате историческия Рим от птичи поглед, да си направите разходка из известните ватикански градини, както и да видите самия папа. На тази територия се следва строг дрескод и разголени посетители просто не се допускат още „на границата“.

Най-голямата сграда в света

Площ

Площта на Ватикана е 0.44 кв. км. Те могат лесно да се извървят пеш надлъж и нашир – най-вече като се знае, че голяма част от града-държава е затворена за туристите. Общата дължина на границата е 3.2 км. Повечето от нейната територия се заема от ватиканските градини върху полегат хълм, който е висок от 19 до 75 м. Недалеч в западна посока тече река Тибър - върху нейния отсрещен бряг е историческият център на града Рим. За територия на Ватикана се считат още 28 катедрали и забележителности в Рим и неговите предградия - така наречените „извънгранични територии“.

Дрескод

Не можете да влезете във Ватикана с дрехи, които оголват коленете, раменете и корема ви. Не се допускат гости от всякакъв пол с шорти, потници, поли над коленете, къси фланелки, скъсани или прозрачни дрехи. Големи куфари, чанти, раници, бастуни, чадъри, стативи се оставят на гардероб. Във Ватикана не се пуши. Глобата е 30 евро.

На територията на Ватикана можете да снимате със или без статив - но вътре в музеите се спазват ограничения. Снимките в Сикстинската капела са строго забранени. Разрешени са в базиликата „Свети Петър“, но без статив и светкавица.

Най-голямата подводница на света

Забележителности

Музеите на Ватикана са едни от най-забележителните и обширни в света, най-известни със своите великолепни зали с картини на Рафаел и фреските на Микеланджело в Сикстинската капела. За да се ориентира човек и да не пропусне нещо интересно, е най-добре да си купи план-карта или да вземе аудио-гид на входа. Поради дългите опашки е за препоръчване да резервирате посещение предварително. За да стигнете до самата Сикстинска капела, ще трябва да преминете през всички зали на музеите (около 1 час). Забранено е да се снима вътрешността й нито със светкавица, нито без нея.

Невъзможно е да не се обърне внимание на живописно облечените войници от швейцарската гвардия, които от 1506 г. охраняват мира и сигурността на Ватикана. Тяхната униформа на шарени райета е в два варианта- лятна и зимна. Това е най-старата и най-малката армия в света.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес