Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-известната пещера в Искърския пролом?

10 април 2024, 11:00 часа

Искърски пролом

От град Нови Искър (520 м н.в.) до село Чомаковци (560 м н.в.) река Искър преминава през Стара планина и Предбалкана, образувайки най-дългия (156 км) и най-живописния пролом в България. Мястото е много интересно от геоложка гледна точка, защото проломът представлява напречен разрез на Старопланинската верига. Това дава възможност да се получат сведения за геоложкия състав на планината.

Искърският пролом е истинско чудо на природата - уникално съчетание на каньоновидни долини и ждреловидни теснини с остри зъбери, живописни долинни разширения и амфитеатрално етажирани или стръмни склонове с многобройни пещери и карстови извори. Същинската част на пролома е от град Нови Искър до село Лютиброд и е с дължина 67 км. По-голямата част от Искърския пролом е на територията на община Своге.

В Искърския пролом има някои интересни места за туризъм - многобройни скални образувания, карстови форми и др. Сред тях са водопад Бовска скакля, карстовият извор Житолюб, Лакатнишките скали, Черепишкият манастир, Ритлите и др.

Коя е най-голямата пещера в България?

Тук е една от най-интересните пещери в България

Пещера Темната дупка

Темната дупка при гара Лакатник представлява сложна плетеница от галерии. Входът на пещерата е с впечатляващи размери и се вижда в основата на величествените Лакатнишки скали, на около 27 м над нивото на река Искър, в Искърския пролом.

Темната дупка е най-дългата пещера в Стара планина и трета по дължина в България след Духлата и Орлова чука. Дължината на нейните галерии достига близо 9000 метра.
Пещерата представлява сложна пещерна система от галерии, разположени на четири етажа. Основните галерии са две и са свързани с множество по-малки галерии и ръкави. На дъното на Темната дупка тече подземна река, която извира на повърхността в извора Житолюб, разположен в основата на Лакатнишките скали.

Къде се намира най-дългата пещера в България?

Темната дупка не е благоустроена за туристически посещения. Често посещавани са Жековото езеро, разположено на 200 м от входа и подземният водопад, на около 300 м от входа. До водопада и Жековото езеро се стига сравнително лесно.
Ако навлезете в дълбоките части на Темната дупка ще видите огромно богатство на пещерни форми. В пещерата има много езера, сред които по-известни са Жековото, Скритото, Ниското, Мрачното и мн. др.

Пещерата започва официално да се проучва през 1912 г. от известния български зоолог акад. Иван Буреш. Той прави мащабно изследване на пещерната фауна, особено на прилепните колонии, които живеят вътре. През следващите години се изработват по-точни карти, правят се нови прониквания и днес общата известна дължина на огромния пещерен лабиринт достига цели 9000 м.
Тъй като пещерата не е облагородена за туристически цели, препоръчва се да се влиза в нея само с професионални водачи, подходяща екипировка и добра подготовка.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес