Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата държава в Африка по територия?

19 юни 2024, 22:00 часа

С удивителната си по размер площ Африка е континентът, заемащ цяла 1/5 от световната суша – около 20.4%. По-голям от него спрямо броя на населението и площта е само континентът Азия. Дали посочените данни означават, че и държавите в Африка са с огромни територии и коя е най-голямата държава в Африка спрямо своята площ?

В това отношение Африка е пъстър континент, дом както за държави, чиято площ е неочаквано малка като тази на автономните градове-държави Сеута и Мелиля – едва около 20 кв.км, така и за страни с необятни територии от няколко милиона квадратни километра. Най-голямата държава в Африка притежава площ от 2 381 740 кв.км. и има собствена парична единица. Знаете ли коя е тя?

Ще стане ли Африка новият център на света?

Най-голямата държава в Африка по територия – коя е тя?

Със своите 2 381 740 кв.км. Алжир е най-голямата по територия държава на този континент. Нещо повече – огромната площ я нарежда на 10 място в света по този критерий. Тя обаче не е най-населената държава в Африка и се намира далеч от първото място. Дори несравнимо по-малките като площ Канарски острови превъзхождат чувствително Алжир по броя на населението. Само 22 африкански държави имат по-малко население от това на най-голяма държава в Африка по площ.

Разликата между огромната площ и скромното население се дължи на факта, че значителна част от територията на тази страна е заета от пустиня – Сахара, заемаща цели 80% от територията на държавата. Невероятен е контрастът между пустата Сахара и преизпълнените с култура градове – факт, който със сигурност е изненадващ.

Най-голямата държава в Африка по територия – какво знаем за нея?

Разположена в северните части на континента най-голяма държава в Африка и като цяло в региона и в арабския свят, е полупрезиденстка република, носеща името Алжирска народно-демократична република. Огромната площ е разделена на над 1500 общини и почти 50 провинции.

Името на държавата идва от името на нейната столица, чието название произхожда от арабската дума Ал-Джаза́ир, „Острови на мазганското племе“.

Любопитни факти за Алжир

Независим дали бихте искали да постите най-голямата държава в Африка реално, или ще пътувате без багаж и мислено, има любопитни факти за Алжир, които със сигурност ще привлекат вниманието ви. Сред тях са:

-          В Алжир се намират цели 7 обекта на световното наследство на Юнеско, сред които древния римски град Тимгад.

-          Огромната площ на Алжир се дължи не на градове и урабанизирани  територии, а на пустинята Сахара, която заема около 80% от площта на държавата. Сахара обаче въпреки своите температури и опасности е водещата туристическа дестинация в страната.

Коя е най-малката държава в Африка

-          Сладка лисица с малки размери, но с огромни уши е националното животно на най-голямата държава в Африка. Нейният дом е пустинята Сахара, но се е превърнала в символ на цялата страна. Уникалното с вида си животинче е и прякор, талисман на националния футболен отбор Les Fennecs.

-          Една от най-големите като размер джамии в световен мащаб, популярна с най-голямото минаре, се намира именно в Алжир.

-          Най-голямата държава в Африка е известна и с редкия сахарски гепард, от който на света са останали само няколко стотин индивида, неуловими, екзотични  и великолепни, отличаващи се с по-бледия цвят на козината си.

-          Алжир е  сред най-посещаваните от туристи от целия свят страни в Африка – според доклад на Световната организация по туризъм, Алжир е 4-тата по големина туристическа дестинация на континента. В световен мащаб е в топ 100 и образува около 1/10 от БВП, което не е малко постижение, като се има предвид броят на всички страни по света. Сред привлекателните туристически обекти в най-голямата държава в Африка са както природни забележителности, така и руини от древни градове.

-          Въпреки че обработваемата земя е малко, Алжир е известен със своите фурми, считани за едни от най-вкусните и полезни в света – любима закуска на местна почва, позната на милиарди хора по целия свят. Така, както се посрещат у нас скъпи гости с пита и мед, така в Алжир посрещат с фурми и мляко.

-          В Алжир има традиция за пиене на чай, която прилича на японската. В Алжир предпочитат ментовия чай и го поднасят като скъп дар.

-          В Алжир може да се насладите на дегустация на вино, тъй като страната е подходяща за винен туризъм.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес