Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-полезният алкохол, който може да консумирате без угризения по време на празниците ?

21 декември 2023, 10:19 часа

Остават броени дни до Коледните и Новогодишни празници, които често преминават в приятна компания, с вкусна храна и известно количество алкохол. Както всички знаем големите количества алкохол са вредни, а понякога дори опасни, но има някои напитки, които са полезни, когато се консумират умерено. Виното се счита за най-здравословния алкохол, защото съдържа антиоксиданти и е в състояние да намали високите нива на холестерола и да предпази сърцето от някои заболявания.

Според американските учени обаче не е виното, а друг алкохол е по-полезен. Кой е той?

Пенливите вина съдържат вещества, които могат да имат благоприятен ефект върху определени аспекти на човешкото здраве. Според Световната здравна организация обаче вредата от алкохолите и другите вещества в тази напитка са е по.голяма, отколкото ползата и те подчертават, че няма безопасна доза алкохол.

Надежда: Има вид алкохол, който намалява риска от деменция

Ползи и вреда за здравето при консумацията на шампанско:

Подобно червените и белите вина, шампанското съдържа същите антиоксиданти, които понижават холестерола, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и могат да предотвратят увреждането на кръвоносните съдове. Също така тези вещества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Шампанското съдържа фитохимикали, известни още като полифеноли, които предпазват организма от оксидативен стрес, деменция и развитие на болестите Паркинсон и Алцхаймер. Също така тази добре известна новогодишна газирана питка понижава "лошия" холестерол и подобрява функцията на сърцето. Шампанското намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Има обаче няколко важни правила, които трябва да се спазват при консумацията на шампанско. Като за начало не трябва да се надвишава препоръчителната безопасна доза - за жените е не повече от една чаша дневно, а за мъжете не повече от две. Алкохолът е противопоказан за хора, които имат здравословни проблеми и за бременните. Добрата новина е, че шампанското е нискокалоричен алкохол и съдържа по-малка калории от червените и белите вина, той има около 80 калории на 100 мл., а класическите вина - повече от 120. При хора на средна възраст и по-възрастните пиенето на алкохол в умерени количества може да бъде полезно и да намали риска от развитие на сърдечно заболяване, захарен диабет тип 2 и инсулт.

Защо не бива да пием шампанско с начервени устни

Световната здравна организация смята, че упражненията и здравословната диета са по-полезни за възрастните, отколкото консумацията на алкохол. И когато се прекали с тяхната консумация, могат да доведат до рак и повишено кръвно налягане. Алкохолът може да бъде опасен и за по-младите, защото до 25-годишна възраст мозъчните функции се развиват, алкохолните напитки им влияят негативно и могат да забавят или дори стопират този процес.

Колкото по-рано един човек започне да консумира алкохол, толкова по-голям е рискът да развие зависимост към него и да си зададе сериозни здравословни проблеми.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес