Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-отровният паяк в света

28 август 2024, 23:08 часа

Ако Холивуд беше надежден източник на научна информация, летящите паяци щяха да са екзистенциална заплаха, а косматите тарантули, звезди от безброй филми на ужасите, фантастични и приключенски филми, щяха да са голяма заплаха.

Още: Има ли отровни паяци в България?

Но действителната степен на заплаха на тези паякообразни и това кои от тях получават правото да се хвалят - например най-отровният паяк - е друг, далеч по-малко драматичен въпрос.

Запомнете, разликата между отровни и токсични същества е, че токсичните инжектират своите жертви с отрова (като паяк, който хапе плячката си), докато отровните същества трябва да бъдат изядени или докоснати, за да има ефект тяхната отрова. Така че, освен ако нямате навика да ядете паяци, не е нужно да се притеснявате за отровните паяци — само за тези, които инжектират отрова

Фуниевиден паяк от Сидни

Въпреки че няма категоричен отговор на въпроса кой е най-смъртоносният паяк в света, експертите често поставят начело на списъка фуниевидния паяк от Сидни, или Atrax robustus. Този вид паякообразни е отговорен за най-големия брой ухапвания и смъртни случаи сред всички паяци.

С достатъчно силни кътници, за да проникнат през ноктите на ръцете и краката, в екстремни случаи ухапването от фуниевиден паяк може да убие човек за 15 минути. Това е един опасен паяк! Въпреки това, след откриването на противоотрова през 1980 г., никой не е умирал от ухапването му.

Както може да се заключи от името му, сиднийският фуниевиден паяк произхожда от Австралия и се среща в радиус от 160 км. около Сидни. Хората се сблъскват с тъмно оцветени фуниевидни паяци най-вече по време на брачния сезон през лятото и есента, когато мъжките напускат своите бърлоги в търсене на женски.

Поведенчески паяците фуниевидни са по-опасни от черните вдовици или кафявите реклузи, защото стават агресивни, когато са застрашени. Ако се опитате да отблъснете някой от тях, вероятността той да се измъкне е по-малка. Мъжките фуниевидни паяци са по-потенциално опасни от женските и младите паяци - и те са най-склонни да нападат.

Токсини в отровата на паяците

Активната съставка в отровата на паяците фунийки е делта-атракотоксин. Тази аминокиселинна верига е невротоксин, който кара нервните ни клетки да се възпламеняват непрекъснато, след като попадне в кръвния поток. Това бързо изстрелване предизвиква интензивна болка на мястото на ухапване, която започва в рамките на 28 минути след самото ухапване.

Като цяло отровата на паяците въздейства върху хората, като взаимодейства с йонните рецептори в нашите клетки. Когато това се случи, тя неестествено възбужда клетките, което може да доведе до болка и клетъчна дисфункция.

Бразилски странстващ паяк

От другата страна на света бразилският странстващ паяк, или Phoneutria nigriven, често се нарежда на второ място (след фунийката от Сидни) като най-смъртоносния паяк в света. В Книгата на рекордите на Гинес за 2007 г. той всъщност е обявен за най-отровния паяк в света, тъй като е способен да инжектира от 1 до 2 милиграма отрова в жертвите си.

Можете да разпознаете тези паякообразни (понякога наричани бананови паяци) по червените косъмчета на шията им. Подобно на фунийката, бразилският странстващ паяк има агресивни наклонности и е известен като ловен паяк.

Черна вдовица

Статистически погледнато, паяците черни вдовици (Latrodectus mactans), с червената си визитна картичка на пясъчен часовник, представляват по-голяма заплаха за хората от кафявите реклуси. Това са най-отровните паяци, които може да срещнете в САЩ, със силна отрова, която се смята, че е 15 пъти по-силна от тази на обикновената гърмяща змия.

Все пак дозата прави отровата и повечето ухапвания от паяци черни вдовици не вкарват достатъчно отрова, за да убият човек.

Това се потвърждава от една полезна статистика: Преди лекарите да открият противоотровата за паяците от семейството на вдовиците, смъртността при ухапване е била едва 5 процента. Сега, с помощта на противоотровата, процентът е още по-нисък. Това не означава, че трябва да обикаляте и да тормозите черните вдовици, но можете да ги гледате с малко по-малко страх.

Кафява вдовица

Кафявата вдовица (Latrodectus geometricus) донякъде прилича по външен вид на черната вдовица, тъй като зрелите екземпляри и на двете имат маркировка с форма на пясъчен часовник на корема. Окраската на кафявата вдовица обаче може да варира от тъмнокафяво до загар, а пясъчният часовник е оранжев, а не червен.

Кафявите вдовици се смятат за едни от най-отровните паяци, тъй като отровата им е два пъти по-отровна от тази на черните вдовици, но те не впръскват много, когато хапят, и сериозните усложнения са дори по-редки от ухапванията.

Кафяв отшелник

В Съединените щати много хора се притесняват ненужно от кафявия отшелник (Loxosceles reclusa). Можете да разпознаете кафявите реклуси по цигулковидната маркировка на корема им. Кафявите паяци обичат уединението си и с удоволствие избягват контакт с хора, като се придържат към малки, тъмни места, далеч от слънчевата светлина.

Въпреки това кафявите паяци могат да ви ухапят болезнено, а в екстремни случаи токсините в отровата им могат да ви оставят значителни белези.

Тарантули

Всъщност нашето предизвикано от арахнофобия отвращение към тарантулите е неоснователно. По-скоро грубите косми на това страховито същество могат да предизвикат дразнене, отколкото неговата отрова. Въпреки че ухапване от пасивна тарантула ще причини локална болка, то няма да ви убие, освен ако не сте силно алергични.

Паяците не са голяма заплаха

От почти 40 000 известни вида паяци, само малка част наистина ще ухапе хора, и само някои от тях могат да нанесат значителна вреда. Всъщност няма напълно прието съгласие относно най-смъртоносния паяк в света, защото по принцип паяците не представляват голяма заплаха за нашето благосъстояние.

В същото време броят на ухапванията от паяци често е изключително преувеличен. Това се случва на всяко ниво: хората често грешно идентифицират рана или ухапване, което смятат, че е причинено от паяк, и дори когато има паяк наблизо, те често не успяват да разпознаят правилно вида.

Пример за това е кафявият паяк отшелник. В едно проучване на 600 болнични пациенти, твърдящи, че са били ухапани от кафяв паяк отшелник в Южна Калифорния, лекарите са могли да потвърдят само 20 процента от ухапванията като причинени от този паяк.

Кога да се притесняваме за паяците

Общата смъртност от ухапвания от отровни паяци остава под 10 процента, но някои от техните отрови могат да предизвикат тъканна дегенерация, клетъчна смърт, гадене и други неприятни странични ефекти.

Отровните паяци разполагат с жлеза за отрова, която съдържа опасните химикали. Тези жлези са свързани с чифт зъби, които паяците използват, за да впръскат отровата в своите жертви. Зъбите обикновено остават прибрани в челюстите на паяка, докато той не се почувства застрашен. Когато това се случи, той освобождава зъбите си, забивайки ги в тялото на жертвата и отделяйки токсини. Не всички ухапвания от паяци са токсични; много паяци извършват сухи ухапвания (без отрова) като предупреждение.

Респектиращата дистанция е мъдър подход

Още: Паяците са невидимата опасност вкъщи, ето как да се справите с тях завинаги

Ухапване от някой от тези паяци вероятно би било неприятно преживяване. Но днес, дори и най-отровните арахниди с най-големите, остри зъби не представляват голяма заплаха за здравето на хората благодарение на антидотите.

По правило бъдете внимателни, когато работите в тъмен ъгъл на вашето мазе или навес за съхранение. Паяците често не искат да нападат, но ще защитават територията си, когато е необходимо.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес