Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият щат по територия в САЩ

20 юни 2024, 20:00 часа

Сред необятните простори на Съединените американски щати се намира един щат, който заема изключително място не само поради своите размери, но и поради уникалните си природни красоти и разнообразие. Това е Аляска – най-големият щат по територия в САЩ. Разположен в северозападната част на Северна Америка, Аляска предлага на своите посетители и жители изобилие от природни чудеса, които могат да бъдат открити само на това уникално място.

Географско разположение и размери

Аляска се намира в северозападната част на Северна Америка и граничи на изток с Канада, на юг и запад с Тихия океан и на север със Северния ледовит океан. Щатът има най-дългата брегова линия в САЩ, простирайки се на 2173 километра по морското крайбрежие, превъзхождайки дори Флорида. С площ от 1,723,337 квадратни километра, Аляска е значително по-голяма от следващия по размер щат – Тексас, който е около два пъти по-малък.

Колко на брой са щатите в САЩ?

Население и природа

Въпреки огромната си площ, Аляска е слабо населена – в щата живеят само около 700,000 души. Този малък брой жители е обясним, като се вземат предвид суровият климат и труднодостъпните територии. Северната част на Аляска е покрита с тундра, а на юг се простират гъсти гори. Много от тези зони са недокоснати от човешка дейност, което ги прави идеални за любителите на природата и приключенията.

Най-високата планина и вулканичната активност

На територията на Аляска се намира най-високата планина в Северна Америка – връх Маккинли (или Денали), с височина от 6194 метра. Всички планински вериги на Аляска са част от Тихоокеанския огнен пръстен и образуват вулканична верига, която е подложена на чести земетресения. Най-големият вулкан е Шишалдин, разположен на остров Унимак, част от Алеутските острови. Един от най-забележителните природни феномени е Долината на десет хиляди дима, възникнала след най-мощното вулканично изригване през 1912 година.

Аляска

Реките и ледниците на Аляска

Аляска е дом на над дванадесет хиляди реки, най-големите от които са река Юкон, с дължина над три хиляди километра, река Колвил, дълга повече от шестстотин километра, и река Кускоквим, дълга над 1300 километра. Щатът е известен и с невероятно големия брой влажни зони и над три милиона езера. Ледниците също заемат значителна част от територията, като най-големият от тях е Беринговият ледник, покриващ площ от 5800 квадратни километра.

Богатство на морски живот и риболов

Аляска притежава изключително богат морски живот, включващ скариди, раци и различни видове сьомга. Щатът привлича множество риболовни компании и индивидуални риболовци, но за да се лови риба тук, е необходимо да се закупи специален лиценз. Това не е пречка за ентусиастите, които идват тук, за да се насладят на богатите водни ресурси на Аляска.

Колко на брой са държавите в Северна Америка

Туристически и спортни дейности

Аляска привлича не само рибари, но и любители на ски, кучешки впрягове, ловци и туристи, които искат да се насладят на изключителната природна красота на щата. През последните години Аляска започва да се радва на нарастваща популярност сред чуждестранните туристи, които са привлечени от уникалните приключения и неповторимите природни забележителности.

Аляска, най-големият щат по територия в САЩ, е истинско природно съкровище. Въпреки своето малко население, щатът предлага невероятно разнообразие от природни чудеса – от най-високите планини и активни вулкани до огромни ледници и безкрайни реки. Със своите уникални природни красоти и разнообразие от дейности, Аляска продължава да бъде предпочитано място за приключенци и любители на природата от цял свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес