Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е Манса Муса - смятан за най-богатият човек в историята?

16 юли 2024, 12:00 часа

Манса Муса е роден през 1280 г. в семейството на владетелите на африканското царство Мали.

При неговото управление държавата се разраснала значително. Той завладял 24 града, включително Тимбукту, и бил първият, който приел титлата "Манса", тоест "император". Тогава Мали се простирала на повече от 500 хиляди кв. км и била най-голямата империя в историята на Западна Африка. Пътешественикът Ибн Батута съобщава, че му били необходими 4 месеца, за да я прекоси от север на юг.

Основното богатство на държавата били златото и солта. По времето на Манса Муса царството Мали притежавало почти половината злато на Стария свят. Самата сол тогава се ценяла колкото златото – с нея консервирали храната, особено по време на дълги пътувания през Сахара.

Тимбукту - знаете ли къде се намира

Въпреки,че държавата Мали притежавала огромно количество злато, самата тя била слабо известна. Ситуацията се променила, когато Манса Муса решил да направи поклонение в Мека, преминавайки през Египет.

Пътуването отнело една година. През 1324 г. Манса Муса напуснал Мали с керван от 60 000 души. Той взел целия си царски двор и служители, войници, търговци, водачи на камили. 12 000 роби носели всеки по 2 кг златни кюлчета, керванът бил следван от огромно стадо кози и овце за храна. Всяка от многобройните камили носела товар чисто злато.

Керванът блестял на слънцето, тъй като всички, дори робите, били облечени в дрехи от златен брокат. По приблизителни оценки керванът превозвал общо над 120 тона злато.

През юли 1324 г. Муса пристигнал в Кайро.

В началото на ХІV век градът бил една от финансовите столици на света, голям пазар и го посещавали купувачи на злато от различни страни. Муса искал те да идват и в Мали, защото почти никой не познавал страната му в чужбина. Разкошният керван трябвало да привлече вниманието им и да покаже колко богата е Мали.

Видели го италиански търговци, които разказали на всички за безбройните богатства на Муса. Така славата на могъщата Малийска империя се разнесла из цяла Европа.

Манса Муса раздавал злато на бедните навсякъде и купувал стоки от местните търговци на безумно високи цени. Златото станало толкова много, че се обезценило. Финансовите загуби в целия Близък изток се оценяват по съвременни стандарти на милиард и половина долара. Особено тежка станала ситуацията в Кайро, където малийският владетел прекара три месеца в луксозен дворец. После на Египет му потрябвали повече от 10 години, за да се възстанови от икономическата криза.

Най-богатите личности в историята

Търговци от различни страни започнали да се стичат в Мали и икономическата мощ на Муса нараствала все повече и повече.

Той заповядал на армията да унищожи разбойниците в Сахара. Търговията станала напълно безопасна и се разраснала. Често идвали търговци от Венеция, Генуа, Гренада и други европейски градове. Тимбукту бил осеян с луксозни дворци и сгради. Той се превърнал в африканска приказка и хората от чужбина идвали просто, за да разгледат града.

Манса Муса също така финансирал изкуството и литературата. Той строял училища, библиотеки и болници. В библиотеките и частните колекции на Тимбукту имало около 1 милион книги. Запазени са дневниците на един от местните учени, където той споменава за личната си колекция от 1600 книги като една от най-малките в града. Тимбукту влязъл в легендите като някакво легендарно африканско Елдорадо, приказна земя на несметни богатства.

Манса Муса управлявал 25 години до 1337 г., когато умира на 57-годишна възраст.

Богатството му се превърнало в легенда, която продължава да живее. През 2012 г. владетелят заема първо място в класацията на най-богатите хора на всички времена, съставена от Celebrity Net Worth. Състоянието му се оценява на около 400 милиарда долара, но историците смятат, че тази цифра е твърде занижена.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес