Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой чай облекчава главоболието и кой само ще провокира появата му?

23 март 2024, 20:01 часа

Една от най-популярните напитки може да облекчи главоболие или мигрена, твърдят експерти. Основното нещо е да знаете какъв чай ​​да варите, в противен случай неприятните усещания само ще се засилят.

Що се отнася до чая и главоболието, заключението звучи парадоксално: напитката може да бъде както лекарство, така и причина за дискомфорт. Работата е там, че различните чайове съдържат различно количество кофеин. Ако пие твърде много от него, човек рискува в крайна сметка да изпита рязка загуба на сила, апатия и дори главоболие.

Освен това, чаят съдържа и дъбилни вещества. Това са естествено срещащи се химикали, открити в кората на дърветата, плодовете, семената и някои чаени листа. Ако човек е свръхчувствителен към тях или е пил твърде много чай през последните 24 часа, тогава всичко това също може да доведе до главоболие.

Лечение на главоболие с билки

И още едно вещество, което не може да бъде пренебрегнато, е хистаминът. Това съединение се намира в някои храни и напитки, включително червено вино, кефир и комбуча. Хистаминът причинява вазодилатация, повишава тяхната пропускливост, стимулира окончанията на болковите нерви. По този начин той предизвиква остър възпалителен отговор.

Невъзможно е да се каже точно колко чаши чай трябва да изпиете, за да предизвикате главоболие. Тук всичко е индивидуално, така че трябва да се съсредоточите само върху собствените си усещания.

Въпреки това, според диетологът Маша Дейвис, някои видове чай все пак са много по-склонни да причинят главоболие, особено ако пиете твърде много от тях.

Между тях:

·       матча

·       силен черен чай,

·       млечен оолонг,

·       черен чай с бергамот.

Топ 10 най-добри чайове при главоболие

Има чай, който помага на нервната система да се отпусне - човек се успокоява, следователно главоболието и напрежението изчезват.

В този списък са:

·       Ментов чай,

·       лавандулов чай,

·       чай от лайка,

·       чай от джинджифил,

·       чай с куркума.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към чая могат да варират и това, което подхожда на един човек, може да не подхожда на друг. Например, ако приемате лекарства, някои видове билкови чайове могат да увеличат усвояването на активните съставки. Но вашият лекуващ лекар трябва да ви разкаже за всички нюанси.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес