Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой чай е най-здравословен: пийте по 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

07 октомври 2024, 17:30 часа

Съществуват ожесточени спорове за това кой чай е най-здравословен: всичко зависи от това в какво състояние се намира тялото ви в момента, от какво точно се нуждае, за да се „излекува“. Но два вида чай са особено богати на вещества, необходими за здравето на всеки човек.

Съществува огромен брой разновидности на чая, но всички те се разделят на 6 основни категории в зависимост от степента на ферментация: черен, зелен, бял, жълт, пуер и улун. Те се произвеждат от суровината на един и същ чаен храст Camellia (в Китай) или чаено дърво Chai (в Индия или Цейлон), но се обработват по различен начин. Лекарите и диетолозите, въз основа на различни проучвания, определят два от най-здравословните видове чай: бял и зелен.  Докато черният чай се ферментира, т.е. подлага се на специални процедури за окисляването му, белият и зеленият чай не са.

Съществуват и чайове, които нямат нищо общо с чаеното дърво - билкови колекции, чай от елда, ройбос и други, но за разлика от „истинския“ чай те не съдържат кофеин и нямат тонизиращо действие, въпреки че също са много полезни по свой начин и дори се използват за профилактика и комплексно лечение на някои заболявания. Между другото, кофеинът в чая действа по-меко, така че тази напитка е по-малко вредна от същото капучино или американо

Още: Кой ТРЯБВА да пие чай от невен - отговор от лекар

Бял чай

За да го приготвят, производителите полагат много усилия. Първо, ръчно се берат само млади пъпки, покрити с бял пух. Поради това цената на този чай може да достигне до две хиляди долара за килограм. Към берачите има сериозни изисквания: да не пият, да не пушат, да не ядат чесън, за да не поема суровината излишни чужди миризми.  След това бъбреците се обработват много внимателно, като се запазва максималното количество хранителни вещества.

Ползи от белия чай

Белият чай е с ниско съдържание на кофеин - само 15 mg на порция, докато зеленият и черният чай имат съответно 20 и 40 mg. Той добре прочиства организма, укрепва защитните му сили, облекчава синдрома на хроничната умора и убива вирусите, бактериите и гъбичките: в Поднебесната империя го пият при първите симптоми на настинка.

Още: Топ 4 здравословни напитки за октомври

Благодарение на високото съдържание на етерични масла белият чай отлично възстановява притока на кръв към мозъка, отпуска тялото и психиката. В Китай казват, че той „охлажда разгорещения ум и топлината на сърцето“.

Белият чай може да ви помогне да отслабнете: преди няколко години британската преса публикува резултатите от германско проучване, което показва, че веществата, съдържащи се в тази напитка, унищожават мастните клетки и предотвратяват образуването на нови.

Зелен чай

Зеленият чай се приготвя от пъпките и младите, нежни горни листа: старите не се използват, защото имат много тръпчив вкус. Както и при белия чай, суровината се събира на ръка или се използват специални машини.

Още: Билкови чайове, които потискат желанието за цигари

Ползи от зеления чай

Зеленият чай съдържа повече полифеноли от черния чай, така че антиоксидантните му свойства са по-изразени. Основният полифенол е катехинът. Той има невероятен набор от магически свойства:

- Притежава антимикробно действие;
- Забавя процеса на стареене;
- Потиска развитието на раковите тумори;
- Намалява възпалението;
- Премахва солите на тежките метали от организма;
- Предотвратява стареенето на кожата и развитието на ракови тумори,
- Премахва солите на тежките метали от организма;
- Предотвратява сърдечносъдови заболявания;
- Повишава имунитета;
- Помага ви да отслабнете по възможно най-естествения и здравословен начин.

Изследване, публикувано в BioMed Research International, доказва, че този чай е полезен и за здравето на устната кухина и неврологичните функции. И това не е всичко. Зеленият чай съдържа и л-теанин - аминокиселина, която отпуска нервната система и помага за намаляване на стреса, без да предизвиква сънливост. Ако л-теанинът се приема редовно, се подобряват когнитивните функции на човека: внимание, памет, интелигентност и способност за учене.

Не забравяйте, че свойствата на напитката пряко зависят от нейното качество. Полезният за здравето чай трябва да бъде:

- прясно приготвен (без вчерашна запарка: просто излейте тази течност, моля, без угризения);
- направен от качествени суровини;
- без добавена захар, сиропи или краве мляко.

За да се запазят максимално полезните вещества, както зеленият, така и белият чай трябва да се приготвят не с вряла, а с гореща вода (с температура не по-висока от 75-80 °C). Пийте не повече от 3-4 чаши на ден и не добавяйте захар към напитката: след известно време ще забележите, че благосъстоянието ви се е подобрило.

Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт или с кръвното налягане, анемия, остеопороза, свръхвъзбудимост, не трябва да пиете много чай. Същото се отнася и за бременните жени: танинът, съдържащ се в напитката, пречи на усвояването на фолиевата киселина, която е от решаващо значение за правилното развитие на нервната система на бебето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес