Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои традиционни испански ястия ще ни разхладят в летните жеги?

23 юли 2024, 11:33 часа

Лятото и Испания вървят ръка за ръка - и испанците много добре знаят какво е жега! Затова са измислили какво да се яде в летните горещини

Гаспачо - основният хит на лятото

За да преживеете лятото, имате нужда от две неща: добър следобеден сън - „сиеста“, и вкус на гаспачо. Не е известно точно откъде води началото си неговата история, но повечето експерти са съгласни, че този стълб на испанската кухня идва от Андалусия, най-слънчевата и весела испанска провинция. Традиционната рецепта съдържа зрели домати, зелени чушки, лук, зехтин и бяло вино като основни съставки. Гаспачото се сервира охладено със запържени кубчета бял хляб, които подсилват вкуса и сочността на свежите зеленчуци.

Топ 5 традиционни испански десерти, на които трудно ще устоите

Салморехо - когато сте уморени от жегата

Славният братовчед на гаспачото - салморехо, е друго традиционно ястие на Испания, родом от Кордоба. За приготвянето му ще са ви необходими ситно нарязан бял хляб, чесън, оцет, зехтин, сол и домати. Хлябът прави салморехо доста необичайно на вкус, а консистенцията му напомня пюре.

Любопитно е, но първоначално ястието не изисквало наличието на основния му компонент - домати. За разлика от гаспачото, салморехо е много по-гъсто поради добавянето на хляб и не съдържа толкова много съставки. Ястието се сервира студено, което е много полезно след горещ работен ден.

Ескейшада - по каталонски

Кой не би искал свежа, лека, но изтънчена салата, която внася нотка елегантност във всяко меню? Имате гости и не знаете как да ги изненадате? В този случай ескейшада е това, от което се нуждаете! Тя е едно от най-известните ястия на Каталония, а главната й съставка е рибата треска.

Лукът, зелените и червените чушки, доматите, зехтинът, оцетът, солта, черният пипер и маслините играят ролята на допълнителни танцьори в този празник на вкуса.

Aхобланко – сервира се студено

Крем-супата ахобланко, древно ястие, чиято рецепта била високо ценена и предавана от поколение на поколение, е особено популярна в Андалусия и Естремадура. Сурови бадеми, чесън, зехтин, оцет и хляб са всичко, от което се нуждаете, за да създадете свой собствен шедьовър. Всичко гениално е просто! Ахобланко се сервира с белено бяло грозде.

Топ 5 традиционни испански ястия, които всеки трябва да опита

Зоронгольо – връхна точка на вкуса

Това ястие е идеално за лятото навсякъде по света. Въпреки това би било неучтиво да се обърка зоронгольо от Естремадура със зоронгольо от Мурсия.

Зоронгольо представлява чудесна питателна салата от домати, подправени с черен пипер, сол и зехтин. Започвайки възхода си от региона Вера, тя бързо се превръща в един от най-популярните деликатеси в Испания. Освен в Естремадура, зоронгольо се среща и в южната част на Саламанка. Най-често салатата служи като приятен дресинг при сервиране на основни ястия от месо и риба.

Писто манчего – в разновидности

Може би никоя храна не е претърпяла толкова промени, преди да заеме заслужено място в кулинарните класации на Испания, като писто манчего. Общоприето е, че оригиналната рецепта се състои от домати, зелени и червени чушки и тиквички. Въпреки това, испанците повече харесали патладжани вместо тиквички. Писто манчего отначало било сервирано топло, после студено, накрая се съгласили, че може да се сервира и по двата начина.

Октопод по галисийски

Това е истинско гурме-пиршество, гордостта на Галисия и ненадминат шедьовър на испанската кухня. Експертите препоръчват да използвате меден тиган за готвене, за да омекне по-добре месото. Тук има един трик: за по-голям ефект трябва да използвате така наречения метод „уплаши го“ - потапяте октопода във вряща вода три пъти за няколко секунди и едва след това го оставяте да се готви до пълна готовност. После само го нарязвате и сервирате. За гарнитура най-подходящи са варени картофи, поръсени с червен пипер.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес