Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои страни се определят в Западна Европа

09 септември 2024, 08:26 часа

Не е съвсем лесно да се дефинира какво представлява точно Западна Европа. Всъщност това, което хората смятат за Западна Европа, се е развило с течение на времето. По време на двете световни войни Западна Европа обикновено се отнася към съюзническите сили и съседните неутрални държави. Германия е изключение от това определение, тъй като е вражеска държава, както Италия по време на Втората световна война. По време на Студената война, обаче, определението за Западна Европа се разширява, за да включи бившата Западна Германия и Италия, за разлика от страните от Източния блок, водени от Съветския съюз. Падането на т.нар. “желязна завеса” и крахът на комунизма в Източна Европа и Съветския съюз слагат разделението между изтока и запада на европейския континент. Но дори три десетилетия след това, не е необичайно хората да говорят за Източна и Западна Европа, както са били определени по време на Студената война.

Днес ООН определя Западна Европа по начин, подобен на старата дефиниция от Студената война, но изключва Обединеното кралство, скандинавските страни, Испания, Португалия, Италия и Гърция. ООН причислява тези гореспоменати държави към други подрегиони на Европа.

Страните в Западна Европа са девет:
1. Австрия
2. Белгия
3. Германия
4. Лихтенщайн
5. Люксембург
6. Монако
7. Нидерландия
8. Франция
9. Швейцария

Демография на Западна Европа
В Западна Европа живеят около 196 милиона души. Близо 80% от тях живеят в градските центрове.
Белгия има най-урбанизирано население, като 98% от хората живеят в градовете. За разлика от това, Лихтенщайн е най-малко урбанизираната страна, защото само 15% от населението й живее в области, които могат да се определят като градска среда. Тези данни изключват малкото княжество Монако, което е толкова малко, че няма конкретно съотношение между градско и селско население в страната.

Германия е най-гъсто населената страна в Западна Европа и втората по население страна в Европа след Русия с близо 84 милиона души, които живеят на нейната територия. Франция е на второ място с население от около 65 милиона души. В сравнение с Германия и Франция, населението на останалите страни от Западна Европа е доста малко. Нидерландия е третата най-населена страна с около 17 милиона жители. Следва Белгия с около 11 милиона жители. Всички останали държави в Западна Европа имат под 10 милиона жители. Три държави (Люксембург, Монако и Лихтенщайн) са с население под 1 милиона жители. Най-слабо населената страна е Лихтенщайн с население от около 38 хиляди души.

В Западна Европа се намират някои от най-големите градове на континента. Френската столица Париж е най-населеният град в подрегиона и третият по население в цяла Европа с население от над 11 милиона души. Берлин е вторият по население град в Западна Европа с население от 3,5 милиона жители. Други големи градове в подрегиона включват Виена, Хамбург, Лион, Марсилия, Мюнхен, Цюрих, Амстердам, Кьолн, Лил и Тулуза, всички с население от 1 милион и повече жители.

Западноевропейска култура
Културата и традициите на Западна Европа са помогнали за формирането на света, който познаваме днес. Подрегионът се характеризира с невероятни художници, страхотна архитектура и красива музика. Западна Европа е дом на някои от най-великите световни художници: Ван Гог, Моне, Реноар, Рембранд и Шагал. Освен това е дом на много от най-добрите композитори в света, сред които Бетовен, Бах, Моцарт, Брамс, Вагнер, Дебюси, Шопен и Хайдн. Шедьоврите на изкуството и музиката, създадени от гореспоменатите творци, все още са изложени в някои от най-известните музеи, галерии и оркестри в Западна Европа.

Западноевропейска икономика
В Западна Европа са две от най-големите икономики в света: тези на Германия и Франция. Германия има 4-та по големина икономика в света, а тази на Франция е на 6-то място. До края на Втората световна война икономиките на Западна Европа са много разделени. След войната, обаче, страните от Западна Европа бавно започват да интегрират своите икономики. Европейската икономическа интеграция започва със създаването на Европейската комисия за въглища и стомана. Шестте страни, основателки на възникналия икономически блох, са Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Италия. Така всички членове-учредители, с изключение на Италия, са западноевропейски държави. През 1957 г. е създадена Европейската икономическа общност, която в крайна сметка се превръща в Европейски съюз.

Западна Европа в бъдещето
Западна Европа винаги е формирала ядрото на днешния Европейски съюз и вероятно ще продължи да го прави, дори когато Европейският съюз се разширява. Съпровождащата европейска икономическа и политическа интеграция сред европейците, особено в Западна Европа, увеличава усещането, че всички те споделят обща европейска идентичност. Обаче, съществува отпор от страна на някои западноевропейски държави и останалата част от ЕС, които негодуват срещу ефектите от европейската интеграция и биха искали връщане към миналото, когато европейските страни бяха разделени. Въпреки това, бъдещето на Европа, и в частност на Западна Европа, е най-вероятно такова, в което различията между страните продължават да стават по-малко важни от осигуряването на просперитета на целия континент.

Още: Топ 5 на най-красивите плажове в Европа

Трябва ли Западна Европа да пренебрегва съюзниците си от Изток?

Как България не стана западна държава

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес