Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са разрешени риби при подагра?

07 октомври 2024, 13:30 часа

Често страдащите от определено заболяване хора се интересуват от съвсем конкретни въпроси, свързани с диетата, с разрешените и забранени храни в тяхното ежедневие. Такъв конкретен въпрос е дали има разрешени за консумация риби при подагра и кои са те.

Д-р Джулиана Драгоне, специалистка по клинична и спортна диетология в Сао Пауло, Бразилия, разяснява следното по въпроса. https://www.nutricionistajuliana.com.br/dieta-acido-urico-crise-gota

Рискови храни, които увеличават пикочната киселина

Още: Може ли да се ядат маслини при подагра

1. Бял хляб

Белият хляб е с висок гликемичен индекс. Съответно бързо повишава кръвната захар и риска от инсулинова резистентност, което е един от факторите, свързани с високите степени на пикочна киселина в организма.

По същия начин други видове рафинирани въглехидрати, като бели макаронени изделия и бял ориз, се отличават с висок гликемичен индекс и увеличават пикочната киселина в кръвта.

2. Риби и морски дарове

Още: Честата консумация на алкохол увеличава риска от подагра

Сардини, аншоа, риба тон, лаврак, сьомга и тилапия съдържат високи нива на пурини, които, когато са в излишък, увеличават пикочната киселина в кръвта. С други риби също би трябвало да се внимава. Оптималният вариант е въобще да се избягват каквито и да било риби.

Морските дарове, като миди, скариди, раци, омари, октоподи, стриди също изобилстват с пурини, които увеличават пикочната киселина – съответно, консумирането им е нежелателно.

3. Бира

Бирата е богата на пурини, затова покачва степента на пикочна киселина. Затова трябва да се избягва, особено по време на пристъп на подагра.

Още: Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

В някои видове алкохолни напитки, например вино, няма пурини. Обаче, въпреки това алкохолът затруднява елиминирането на пурините през бъбреците и повишава концентрацията им; затова всякакъв вид алкохолни напитки задължително е нужно да се избягват в случаи на висока пикочна киселина.

4. Червено месо

Това месо - говеждо, овче, шилешко и агнешко, дивечово, е богато на пурини, които увеличават пикочната киселина в кръвта.

5. Безалкохолни напитки

Тези напитки са богати на въъглехидрата фруктоза, която засилва образуването на пикочната киселина. При това, преработените храни, богати на фруктоза, също причиняват инсулинова резистентност и наддаване на тегло, които са фактори за високата пикочна киселина и развитието на подаграта.

Други рискови храни с изобилна фруктоза, които също могат да увеличат пикочната киселина в човешкия организъм, са обикновената трапезна захар, мед, плодови сокове и сладолед.

6. Черен дроб

Доста рисков продукт за подаграта, богат на пурини. Същото важи и за други животински субпродукти (вътрешности, карантии) като езици, сърца, бъбреци, пилешки воденички.

7. Индустриализирани сосове

Някои индустриализирани сосове – майонеза, горчица, кетчуп, сосове за барбекю и салати, съдържат фруктоза, която, както вече посочихме, увеличава пикочната киселина в организма и натрупва това вещество в ставите.

Какво да ядем, за да контролираме пикочната киселина?

За да контролирате пикочната киселина, е важно да дадете приоритет на храни, богати на фибри, витамини и минерали:

- пресни плодове - ябълка, портокал, банан, папая, диня, гуава и мандарина;

- пълнозърнести храни - кафяв ориз, киноа, овесени ядки, пълнозърнест хляб;

- зеленчуци - карфиол, броколи, аспержи, спанак, маруля, домати;

- нискомаслени млечни продукти – извара, нискомаслено кисело мляко, обезмаслено мляко;

- маслодайни ядки - фъстъци, орехи и семена от чия и лен;

- бобови растения – боб, леща, нахут, соя;

Вода е препоръчително да се пие минимум между 1,5 и 2 литра на ден, тъй като намалява концентрацията на пикочна киселина.

Някои храни, като боб, карфиол, нахут и аспержи съдържат доста пурини, но без да увеличават пикочната киселина. Специално в храните от животински произход видът пурин в най-голямо количество е хипоксантинът – основното и най-опасно вещество за увеличение на пикочната киселина.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес