Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-търсените породи кучета в България?

02 март 2023, 19:11 часа

В последните години в България се забелязва устойчива тенденция сред собствениците на кучета: все повече се търсят по-дребните породи кучета за сметка на по-едрите, силни и „бойни“ селекции. Мнозина специалисти-кинолози обясняват това с промяната на социалната атмосфера. Докато веднага след началото на „прехода“ през 1990-те години и свързаните с него несигурност, нарастващо ниво на чисто физически заплахи и задълбочаване на криминогенната обстановка повече се търсеха кучета-защитници и „бойци“ - то напоследък се засилва търсенето на декоративни породи и „апартаментни“ домашни любимци. Смята се, че не на последно място това се обуславя и от по-ниските разходи за издръжка на такива кучета.

Немска овчарка

Тази порода се е утвърдила като едно своеобразно „куче на всички времена“. Поддава се великолепно на дресировка, затова е добро решение даже за неопитни и начинаещи кинолози, също и за обикновени любители на кучета. Спокойна порода, с уравновесен характер, много подходяща за придружител на разходка – всъщност, излизайки с немска овчарка, не се знае кой кого разхожда: човекът кучето или кучето човека. Във всеки случай удоволствието е взаимно.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

Йорширски териер

Малко странно, но в миналото йоркширският териер бил използван в ролята на котка – за борба с плъхове и всякакви други гризачи в селските местности на английското графство Йоркшир. Това е порода, чиито представители не се нуждаят от много дълги разходки, обичат атмосферата на домашното спокойствие и уют – но, разбира се, не бива да бъдат оставяни без възможност за физическа активност с цел добро здравословно състояние. Дългата козина на йоркширския териер изисква специални грижи.

Кокер-шпаньол

Това са домашни любимци, изпълнени с много живост и енергия, винаги готови за игра и веселие. Затова изискват продължителни разходки, засилена физическа активност и готовност от страна на стопаните им да участват в кучешките забавления. Кокетният външен вид на кокера с дългата му козина налага внимателни грижи, почистване и разресване поне веднъж в седмицата. Тези кучета обичат водните процедури и много добре плуват.

Джак ръсел

Дребният, но весел и игрив териер „джак ръсел“ бързо се привързва към стопанина си и е готов да изминава дълги разстояния на разходки с него. По принцип породата е селекционирана в Британия за лов на лисици; издръжливостта на физическа активност явно идва от ловджийското му минало. Проявява активна „изследователска“ жилка - затова, ако не намери къде да изразходва енергията си, тя се стоварва обикновено върху домашните мебели; стопанинът му трябва да има предвид това.

Кога се храни кучето - преди или след разходка?

Пекинез

Казват, че пекинезите са били любимите кучета на китайските императори. Може и да има нещо вярно в това, защото след известно общуване с тези чипоноси симпатяги ще установите, че те изискват постоянно внимание към своята свещена особа. Ако се почувстват пренебрегнати, се държат точно както капризен императорски царедворец – не могат да си намерят място, бутат, дращят и хапят каквито предмети докопат.

Померански шпиц

Това са почти миниатюрни кучета, приличащи повече на играчки. Със симпатична муцунка, общителен и приятелски настроен характер, те лесно се отглеждат в апартамент; но също така обичат разходките и игрите на открито. Пухкавата им козина изисква редовно сресване и почистване. Обаче са доста упорити, стигащи до инат, когато дресировките бъдат занемарени и шпицът почувства, че стопанинът му няма „твърда ръка“.

Чихуа-хуа

Това е класическа порода-дребосък – но в никакъв случай страхлива. Ако реши, че се отнасят с неуважение към стопанина й, като нищо може да нападне дори немска овчарка. Чихуа-хуа има спокойна и стабилна психика, но и доста уязвима: лесно се обижда и ревнува, ако се почувства пренебрегната или забравена. Затова една от главните грижи за тях е да не бъдат оставяни без внимание.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес