Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са технологиите на бъдещето, които могат да променят света?

23 януари 2023, 20:32 часа

В последните стотина години иновациите, които човечеството е правило са изумителни. Откриването на нови лекарства, създаването на нови технологии и начини на свързване са променили коренно начина, по който поколенията преди нас са живели, за да стигнем до развитото общество днес. В следващите редове ще видим четири технологии, които са прохождащи днес, но след време могат и се очаква да преобърнат цели индустрии. Вижте кои са те: 

Изкуствен интелект (AI)

Съвсем скоро чат ботът с изкуствен интелект на ChatGP избухна и само за седмица събра над милион потребители и постоянно расте. Според много специалисти това е само върхът на айсберга. Изкуственият интелект може да помогне на хората в много области от писането на текстове дори до композирането на музика. Ще виждаме тепърва много приложения с годините. Хората, които са работили с изкуствен интелект под някаква форма (приложения или други инструменти) споделят, че това им помага много да развият своята продуктивност и им спестява време за справянето с рутинни задачи. 

7 от най-важните изобретения в историята

Виртуална и добавена реалност (VR and AR)

Вече виждаме редица приложения за виртуална и добавена реалност, но скоро излезе новината, че е пуснат патент за лещи с добавена реалност. Разликата между двете е, че за AR (добавена реалност) наслага виртуални обекти към същинската реалност около нас, докато VR е изцяло нов дигитален свят. Приложенията и на двете са безкрайно много, но все още има технологични пречки пред тяхното внедряване. 

3D принтиране

3D принтерите са вече доста достъпни и за обикновените хора и всеки може да си закупи един за домашна употреба сравнително евтино. Този тип технология ще навлиза в сфери като строителството и медицината. Представете си, например, да имате възможност да създадете чрез 3D принтер на биологична основа така нужен орган за даряване, от който даден човек се нуждае, за да оцелее. Учените работят много усилено в тази насока и това е още една технология, която ще може да спасява животи.  

Изобретатели, убити от своите изобретения

Блокчейн (Blockchain) 

Блокчейн често се свързва с криптовалутите, но той е много повече от това. В основата си това е мрежа, която позволява проследяването на всяка трансакция и не може да бъде манипулирана. Например, полицията в Индия си сътрудничи с една определена блокчейн мрежа за приема сигнали от граждани, защото поради голямата корупция много от входираните такива се губили. По този начин те искат да направят процеса по-прозрачен. Блокчейн технологията има много приложения във финансовия сектор и държавната администрация, но на практика може да се интегрира във всяка индустрия, която изисква пренос на информация и обработка на данни. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес