Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-важните витамини за жените над 60 години?

05 септември 2024, 19:32 часа

Дамите на възраст над 60 години се нуждаят от допълнителна грижа за здравето и красотата си не само заради възрастта. Главна роля играят хормоните – менопаузата е настъпила, а това означава, че е време за преразглеждане както на менюто и навиците, така и на хранителните добавки и витамините, които приемат за подобряване на здравето си. Всяка възраст има своята красота, своята сила и слабост, своите нужди. А най-важните витамини за жените над 60 години трябва да бъдат съобразени с промените в тялото, които се наблюдават именно в тази възраст.

Най-важните витамини за жените над 60 години

Дамите, пристъпили прага на златната есен в живота си – тези над 60 години – очаквано страдат най-често от заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат – остеопорозата е бич за дамите след менопауза, заболявания, свързани със ставите като артрит, сърдечно-съдови проблеми, наднормено тегло, загуба на еластичност, обем и плътност на кожата, висок риск от онкологични заболявания. Всъщност повечето от болестите засягат именно хората над 60 години, но има и типично дамски проблеми, с които се сблъскват повечето жени на възраст над  60 години. За да останат активни и над тази възраст, дамите се нуждаят от мъничко помощ – активно ежедневие, грижа за външния вид и кожата – за самочувствие, социален живот, лек спорт, съобразен с възрастта, здравето и възможностите, ново меню и ценен помощник – витамините. Вижте кои са най-важните витамини за жените над 60 години.

Още: 5 елемента от гардероба на жената, които привличат успешните мъже

-          Калций

Едва ли е тайна за някого, че калцият е важен за здравето на костите, които са сред най-засегнатите сред дамите на тази и над тази възраст. Остеопорозата застрашава почти всяка жена, а приемът на калций заздравява костите и минимизира риска от счупвания, които могат да доведат до трайно обездвижване и липса на пълноценен живот. Счупванията на бедрената става се случват след тази възраст много по-често, отколкото предполагаме, лекуват се само оперативно – със смяна на ставата, като операцията не е винаги успешна и е възможно да завърши със затруднено предвижване и нужда от помощни средства за целта. Това прави дамите зависими от чужда помощ вместо да имат активен живот. Калцият е важен и за оралното здраве, което също страда с напредване на възрастта.

По отношение на калция е важно да се знае, че приемът му сам по себе си не е гаранция за здравето на костите, тъй като, за да се усвои, се нуждае от витамин Д. Двата витамина са зависими един от друг, което прави приемът им в една комбинирана добавка добър избор.

-          Витамин Д

Още: Как да станете добре поддържано и красиво момиче?

Както казахме, слънчевият витамин е важен за усвояване на калция. Можем да си го доставим чрез слънчевите лъчи. Дамите над 60, които не водят активен живот, домакини са и не прекарват време на плажа или на слънце на открито, обикновено страдат от ниски нива на витамина. Може да проверите вашите с кръвен тест. Ако страдате от ниски нива на витамин Д е възможно да имате проблеми не само с костите, но и с мускулите и нервната си система. Осигуряването на нужните дози витамин Д с храната е много-много трудно, поради което е добре да се приема под формата на добавка, капки или дори лекарствен продукт. Вашият лекар ще ви помогне да намерите най-подходящата за вас форма на продукта.

-          Витамин В12

Необходимите дози от този витамин не се променят с възрастта, но тялото усвоява този витамин по-трудно, колкото повече натрупани години имате зад гърба си. Ето защо се препоръчва допълнителен прием на витамина, който е сред най-важните витамини за жените над 60 години, осигуряващ здраве на мускулите и нервната система, които определено страдат в тази възраст. 

-          Витамин С

Още: Видове жени, от които мъжете се страхуват

Докато нуждите от витамин А не се променят съществено във възрастта между 9 и 60 години, то колкото повече години натрупват дамите зад гърба си, толкова по-ценен е витамин С за тях. Причините са свързани не само със здравето и това, че витаминът осигурява антиоксидантна защита и се бори със свободните радикали, както и поддържа здрава и работеща имунната система, но и с това, че без него не е възможен синтезът на колаген, а той значително намалява над 60 години, което води до все по-видими следи на времето, изписани върху кожата на жените.

На дамите над 60 няма да навреди и прием на всички останали витамини.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: https://www.nia.nih.gov/health/vitamins-and-supplements/dietary-supplements-older-adults

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес