Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-полезните храни за черния дроб?

01 октомври 2024, 18:30 часа

Черният дроб е сред най-важните органи в  тялото, изпълняващ множество важни функции, без които е невъзможен животът. Уврежданията на черния дроб и дисфункцията му са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в  световен мащаб,  което налага добре да познаваме както ролята на черния дроб, така и факторите, които го увреждат, за да го предпазим. Не по-малко е значението на отказа от вредни за черния дроб навици, със сигурност знаете алкохолизма като такъв вреден навик, както и консумацията на храни, които подпомагат чернодробното здраве. Кои са най-полезните храни за черния дроб и как да се погрижим за този важен орган?

Функции на черния дроб

Сред най-важните функции на черния дроб са:

Още: Лекар: Яжте тази есенна храна за железен имунитет и висок хемоглобин, здравен съвет за деня, 1 октомври

  • Незаменимата му роля за метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати.
  • Ролята му на депо за съхранение на гликоген, витамини и минерали.
  • Активната му роля в синтеза на албумин и фактори на кръвосъсирването.
  • Детоксикация и пречистване на кръвта, особено важни при  прием на медикаменти – един от най-натоварващите фактори за черния дроб, който може сериозно да увреди здравето на органа при неконтролируем и безразборен прием на медикаменти или при дългосрочен прием на медикаменти за определени хронични заболявания като стероидите и антибиотиците са особено недолюбвани от черния дроб.
  • Производство и отделяне на жлъчка.
  • Екскреция на билирубин, холестерол, хормони и лекарства.

Фактори, влияещи върху здравето на черния дроб

Със сигурност знаете, че алкохолът, както и приемът на лекарства влияят негативно на чернодробните функции и здраве. Те обаче далеч не са единствените, които увреждат черния дроб. Здравето на черния ви дроб може да бъде сериозно застрашено и от:

-          Вирусни и паразитни инфекции като хепатит, от който следва да се предпазвате, следвайки разумно поведение при досег с чужда кръв, полов  акт, медицински или разкрасителни процедури.

Още: Какво трябва да бъде храненето ни според възрастта?

-          Автоимунни заболявания, при които тялото разпознава клетките си като чужди и врагове и имунната система се стреми да ги унищожи като например автоимунен хепатит.

-          Генетични заболявания, които са свързани с гените и са наследени от родителите.

-          Онкологични заболявания, засягащи черния дроб и жлъчката.

-          Контакт с токсини и работа във вредна среда.

Още: Тези храни ще върнат младостта на кожата ви

-          Неправилна диета, свързана с консумация на много мазнини, водещи до омазнен черен дроб, известен като неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

-          Вредни навици и др.

Докато на генетиката не можем да влияем, не можем  да гарантираме, че животът няма да ни поднесе онкологично заболяване, че няма да ни заразят с хепатит в медицинско заведение дори, че болестите ще ни подминат и няма да засегнат точно нас, то хранителният режим е изцяло под наш контрол. В наши ръце е да изберем за трапезата си продукти, които са полезни за черния дроб, както и да избягваме или напълно да преустановим консумацията на храни, водещи до омазняване на черния дроб или неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Кои са най-полезните храни за черния дроб, които задължително трябва да присъстват на масата ни, ако ни е грижа за чернодробното здраве?

 

Кои са най-полезните храни за черния дроб?

-          Кафе

Започваме с него, макар да не е храна, а напитка. През 2021 година благодарение на научно изследване по темата става ясно, че кафето е лек за черния дроб. Каква добра новина за една от най-консумираните напитки, нали? Приемът на кафе е свързан с по-ниски рискове от хронично чернодробно заболяване и неговите усложнения, като необходимото количество, за да се прояви ползата от кафето, е 3-4 чаши на ден.

-          Чесън

За ненадминати ползи от тази чудна храна се знае много. Добавяме още една – изключително полезна е за черния дроб, както сочи проучване от 2020 г., което сочи, че 800 mg чесън на прах в продължение на 15 седмици значително намаляват натрупването на мазнини в черния дроб.

-          Плодовете грозде, грейпфрут

Гроздето възпрепятства уголемяването на черния дроб, възпалението му и натрупването на мазнини, грейпфрутът работи за намаляване на възпалението и защита на чернодробните клетки.

-          Мазни риби – редуцират риска от онкологични заболявания на черния дроб, а съдържащите се в тези риби омега-3 мастни киселини осезаемо помагат за намаляване на възпалението на черния дроб.

-          Ядки, известни със своето противовъзпалително и антиоксидантно действие.

-          Зехтин, който, консумиран в разумни количества, води до подобряване на чернодробната функция.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

https://www.rnceus.com/lf/lffx.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323915#12-best-foods

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес