Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

21 май 2024, 10:24 часа

Всички знаем кой са най-високите и красиви върхове на Пирин, но кои са най-големите реки, които водят началото си от тази планина?

За разлика от Рила, от Пирин не извират големи реки, затова планината не е прорязана от дълбоки речни долини и не е разделена на ясни дялове. Всички реки, които извират в Пирин, се вливат в река Струма или в Места. Ето най-големите от тях.

Пиринска Бистрица
Най-дългата река, която извира от Пирин, е Пиринска Бистрица. Дължината й е 53 км, което я нарежда на 80-то място сред българските реки.

Извира от южния край на Аргировото езеро, разположено на 2356 м надморска височина в Демиркапийския циркус в Северен Пирин. Реката тече на юг в началото, при хижа “Пирин” завива на югоизток, пресича няколко долини и навлиза в Петричко-Санданската котловина.

Малко преди село Ново Ходжово в Пиринска Бистрица се влива най-големият й приток Петровска река и след още около 7 км преминава българо-гръцката граница, за да се влее в река Струма при село Промахон.

Откъде извира река Места?

Санданска Бистрица
Река Санданска Бистрица извира от Тевно езеро, разположено в циркуса Белемето в Северен Пирин. В началото преминава и събира водите на Малокаменишките езера и продължава на запад, където в нея се влива река Башлийца. Завива на югозапад, преминава през местността Тремошница, където в нея се вливат другите й притоци - реките Тремошница и Разсланковица. Малко след това Санданска Бистрица слиза при град Сандански и се влива в река Струма. Санданска Бистрица е дълга 33 км и е една от най-красивите реки в Пирин. В горната й част се намира един от най-големите пирински водопади-Попинолъшкият водопад, чиито води падат от 15 м височина.

Влахина
Влахина или Влахинска река води началото си от най-високото и най-голямото от Влахинските езера, разположени във Влахинския циркус под връх Вихрен. Реката първоначално тече в ледникова долина, след което заобикаля рид Гредаро, продължава на запад, преминава близо до село Влахи и на около 300 м от град Кресна се влива в Струма. Влахина е с дължина 27 км.

Мелнишка
Река Мелнишка се образува от сливането на две реки - Сугаревската и Доленската река. За начало на реката се приема деснийт й приток - Доленската река, която извира под връх Кельо в Северен Пирин. Малко над град Мелник Доленската река се слива със Сугаревската и двете реки образуват Мелнишката река. Река Мелнишка е с дължина 30 км и по време на целия си път до вливането в Струма тече в посока юг-югозапад. Реката минава край Мелник, продължава към село Зорница, навлиза в Петричко-Санданската котловина, завива на юг и се влива на около 2 км от село Марикостиново в река Струма.

Глазне
Река Глазне преминава през целия град Банско в посока от юг на север. Не е много дълга (24,6 км), но е една от най-пълноводните реки, които текат на територията на планината. Образува се от сливането на други две пирински реки - Демяница и Бъндерица, които се сливат малко над Банско. Реката преминава през целия град и през Разложката котловина в посока село Баня, след което се влива в река Изток, приток на Места. Предполага се, че името на реката произлиза от славянската дума “Глаз”, която означава “кръгъл, объл камък”.

Бъндерица
Бъндерица е една от реките, които съставляват река Глазне. Извира от Горното Бъндеришко езеро, събира водите от всички останали Бъндеришки езера и се спуска стръмно надолу, за да се влее в река Глазне. Дълга е само 13 км, спуска се под голям наклон, поради което е много буйна и образува много живописни водопади и водоскоци. Един от най-красивите и пълноводни водопади в Пирин се намира точно на Бъндерица.

На коя река има най-много градове в България?

Демяница
Река Демяница събира водите на няколко езерни комплекса. Най-напред тече на запад, после преминава през местността Тияците и продължава на север. След хижа “Демяница” реката приема два притока, което я прави пълноводна. Река Демяница е дълга само 13 км, но е една от най-предпочитаните реки за разходки сред природата. Също като река Бъндерица, Демяница тече под голям наклон и малко под хижа “Демяница” образува два водапада - Демянишки скок и Юлейнски скок. Продължава към град Банско, а малко над града се слива с река Бъндерица, образувайки река Глазне.

Дисилица
Наричат я още Добринишка река и е с дължина 21 км. Река Дисилица извиро от Дисилишкото езеро, разположено на 2367 м надморска височина в подножието на Полежанския циркус. Дисилица тече самостоятелно около 10 км, след което се слива с Плешка река, която извира от Плешкото езеро. След като се обедини с главния си приток, реката тече на север-североизток през долини и гористи местности и стига до Добринище. Пресича източната част на града, завива на изток и след 5 км се влива в река Места. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес