Кои признаци „крещят“ за смяна на работата?

753
Кои признаци „крещят“ за смяна на работата?
Снимка: iStock/Guliver

Смяната на работното място е стрес, който повечето хора избират да избегнат, оставайки на старото, макар да е крайно неподходящо за тях. Неизвестността от новото и непознатото, новите колеги, липсата на старите, с част от които сте изградили връзка през годините, новият шеф и характерът му, към които трябва да се напасвате, несигурността в собствените възможности да се справите с нова работа, както и в това, че няма да попаднете на място, което скоро да се окаже по-лошо от старото, ви държат като с дебели корабни въжета на работа, която не задоволява нито една от нуждите и очакванията ви.

Заслужава си да направите компромис и останете на работно място, което не е идеално, ако то ви дава сигурност и добри доходи, или ако работата среда е толкова приятна, че денят минава с лекота, или ако компанията е стъпало за развитието ви.

Помислете добре какво харесвате и какво не понасяте на работното си място, претеглете плюсове и минуси и ако има причини да останете, направете го. Не откриете ли обаче достатъчно стимули – време е за смяна на работата. Има ясни признаци, които сочат, че е крайно време за вземете това решение в името на бъдещето ви и на щастието ви.

Най-честите грешки при смяна на работа

Шест признака, че е време за смяна на работата

1.       Системна умора

Мразите всичко, свързано с нея – от местоположението през колегите и шефа, до естеството на работата. Ако отивате с нежелание на работа и се чувствате непрекъснато стресирани и уморени, с липса на енергия, ентусиазъм, безидейни, време е за смяна на работата.

2.       Недостиг на средства

Банковата ви сметка в края на месеца се пълни, за да остане празна само дни след това. Ако заплащането е мизерно и средствата не ви стигат, за да живеете нормално, ако сте от работещите бедни, време е за смяна на работата, дори да обожавате това, което правите. Истината е, че само с пари без удовлетворение не се живее, но не се живее и без доходи или с мизерни такива и със сигурност не си заслужава да броите стотинки всеки месец дълго преди заплата само защото харесвате самата работа. Може да продължите да правите това, което харесвате, но на друго работно място.

3.       Стрес

Стресът в настоящата работа ви причинява физически дискомфорт като главоболие, болки в мускулите или стомаха. Стресът разболява и няма цена, която си заслужава да платите със здравето си. Ако твърде често използвате болнични и причината е работата – сменете работата, това е ясен знак да не продължавате по пътя, който някога сте поели.

4.       Развивате лоши навици заради работата

Този признак, че е време за смяна на работата се припокрива отчасти с предходния -  ако имате нужда от няколко чаши алкохол всяка вечер, за да се успокоите и заспите, ако сте забелязали, че от стрес пушите много повече цигари, ако посягате към стимуланти, за да останете будни и да свършите всички възложени задачи, време е да смените работата, защото лошите навици ще се превърнат в начин на живот и накрая работодателят вероятно ще ви смени, търсейки служител, който не мирише на джибри в 8 сутринта.

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

5.       Липса на последващо развитие

Изкачили сте се до върха, възможен на настоящата работа?  Намирате се на най-високото стъпало в йерархията на тази компания? Някои ви завиждат за успеха, но истина е, че идва момент, в който вас този връх не ви удовлетворява. Искате да се развивате и да израствате още, а компанията не го позволява, защото реално сте достигали върха в нея. Време е да потърсите нови предизвикателства, нови върхове, компания, в която и с която ще растете.

Около 80% от работещите в САЩ търсят пасивно или активно възможности за смяна на работата, така че не сте единствени и не следва да ви притеснява стремежът към развитие и израстване. Дори да сте на прав път, ако спрете да се движите и тъпчете на едно място, не успявате, така че е време за нова работа, с която ще усетите отново вдъхновение, ентусиазъм, сладостта на успеха и еуфорията от изкачването на следващо стъпало.

6.       Загуба на интерес

Ако вече нямате интерес и желание да учите нови неща, да усвоявате нови умения, за да сте в крак с последните тенденции във вашата работа, явно сте се изчерпали на това работно място и не се вълнувате нито от успехите му, нито от идеите, които се раждат в  главата ви, но предпочитате да останат там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com