Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато сме в Рим - какво да ядем като истински римляни

11 юни 2024, 16:25 часа
Реклама

Рим не е просто столицата на Италия, но и рая за любителите на кулинарията. Ако сте в Рим, трябва да пробвате възможно най-много от местните кулинарни изкушения, за да усетите истинския дух на града. Във всяко ъгълче на града ще откриете вкусни ястия, които да задоволят и най-претенциозния вкус. Нека разгледаме някои от най-емблематичните храни, които задължително трябва да опитате, когато сте в Рим.

Реклама

1. Карбонара

Карбонарата е една от най-известните пасти в света, но няма нищо по-вкусно от оригиналната римска рецепта. Това ястие, което се приготвя с яйца, гуанчале (свински бузи) и пекорино, има уникален вкус, който не може да се сравни с нищо друго. Въпреки че има множество вариации на това ястие по целия свят, опитайте го в Рим, за да усетите истинския вкус.

Кога е най-подходящото време да посетите Рим?

2. Trippa alla Romana 

Шкембето не е популярно само на Балканите, римляните също го обожават. Trippa alla Romana е задушено шкембе в доматен сос, поръсено със сирене пекорино. Това ястие е типично за италианската столица и задължително трябва да го опитате, ако искате да се потопите в местната кухня.

3. Супли

Суплите са изпържени топки, пълнени с ориз, доматен сос и моцарела. Те напомнят на аранчини от Сицилия, но са типично римско ястие. Суплите са идеални за закуска на крак или като предястие в заведенията.

Карбонара

4. Салтимбока 

Салтимбока е ястие от телешко и прошуто, гарнирано със салвия. Името на ястието буквално означава "скача в устата", което може да ви каже достатъчно за вкуса му. Телешките рулца се пържат и сушат във вино, а крайният резултат е апетитно месо, което се топи в устата.

5. Волска опашка 

Coda alla vaccinara е задушена волска опашка, която е истинска икона в римската кухня. Месото се задушава с домати и вино, а вкусът се допълва от кедрови ядки, стафиди, карамфил и понякога дори шоколад. Това ястие е богато на аромати и със сигурност ще ви остави с незабравими спомени.

Лесна, бърза и вкусна пица, с която да се поглезим

6. Артишок 

Артишокът е синоним на римската кухня и може да се намери във всяко заведение. Carciofi alla guidea, или пържен артишок, е едно от най-популярните ястия. Хрупкав отвън и с кремообразна сърцевина, този деликатес не трябва да се пропуска.

7. Пица Романа

Типичната за Рим пица е с тънко и хрупкаво тесто. Топингите могат да включват сос маринара, артишок, прошуто и дори картофи. Пицата се сервира на правоъгълни парчета и е идеална за похапване на крак.

Какво прави италианската закуска различна от всички останали?

8. Качо е пепе

Качо е пепе е една от най-семплите, но вкусни пасти, които трябва да опитате в Рим. Спагетите със сирене и черен пипер са типични за града, а магията на вкуса идва от пекориното, което е основната съставка на това ястие.

Рим предлага изключително разнообразие от кулинарни изкушения, които не бива да се пропускат. От емблематичната Карбонара до простата, но вкусна Качо е пепе, всяко ястие носи уникалния дух на италианската столица. Не пропускайте възможността да опитате възможно най-много от тези невероятни ястия и да се насладите на истински римски вкусове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес