Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога задължително се прави двойна преварка на ракия?

22 юли 2024, 16:06 часа

Мит ли е, че домашната ракия – традиционната високо алкохолна напитка, считана за наша национална гордост, е в пъти по-качествена от купешката? Макар много потребители да са готови да се закълнат в този факт, експертите по хранителни технологии и случайни проби на нашенска ракия, приготвена в домашни условия, сочат друго – наличие на домашна ракия с лошо качество.

Естествено, че това не се отнася за всяка домашна ракия, опитните стари майстори на огнената течност приготвят съвършената ракия, от която ще искаш да вкусиш още и още, но когато с варенето се захващат хора, нямащи представа какво точно правят, ракията може да бъде не само некачествена, с неприятна миризма, с променен цвят, но и опасна за здравето и дори за живота.

Най-голямата опасност идва от метанола, който се открива в домашната ракия, сварена от незапознати с технологията и правилата за варене на ракия. Ето защо специалистите съветват да се прави двойна преварка на ракия. Но далеч не само метанолът е опасен.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Защо трябва да се прави двойна преварка на ракия?

За качествена ракия е нужна качествена суровина. Обаче пестеливите и незапознатите с крайния плачевен резултат от спестяването на суровина, използват и гнили, и не добре узрели плодове, които влагат в ракията вместо да ги изхвърлят, както и стари компоти, сладка и каквото имат за изхвърляне, негодно за консумация в избата си, като по този начин се компрометират вкусът и качеството ѝ.

Нещо повече – лаиците във варенето на ракия често пропускат да отделят т.нар. първак, а това е груба грешка, която води до ракия с високо съдържание на метилов алкохол, а той, вероятно знаете, е отровен и представлява сериозен риск за здравето и дори за живота, ако се приеме определено количество. Двойната преварка минимизира риска и е важна за качеството на ракията и за нейната безопасност.

Друга опасност, предизвикана от некачествена домашна ракия, сварена от хора без познания, неспазващи технологията и правилата, е свързана със съдържанието на циановодородна киселина в ракията, която киселина, използвана като оръжие в миналото, се дължи на костилките в плодовете, от които се прави ракия, ако същите не се отстранят. Неопитните пиячи, които са решили да сварят сами ракията у дома, не са запознати с технологията, не отстраняват костилките от плодовете за ракията и така сваряват спиртна напитка с високо съдържание на опасната киселина, способна да причини сериозни вреди на здравето.

Когато се вари ракия в домашни условия, винаги има риск не просто от постигане на ниско качество, но и много по-сериозни рискове, ако заелият се с начинанието не е познавач на всички тънкости и технологии, свързани с варенето, не знае кога точно е приключила ферментацията и кога е време за варене на ракията, не е запознат с премахването на гнили и некачествени плодове, с отстраняването на костилките, с отделянето на първака, с нуждата от двойна преварка на ракия за по-добро качество и безопасност.

Ако ще варите ракия, но не сте сигурни в познанията, опита си и крайния резултат, винаги може да я занесете за изследване, преди да я предложите на семейната трапеза. Направете двойна преварка и след това изследвайте ракията преди консумация, за да сте сигурни, че не е опасна.

Как се прави обезмирисяване на ракия – забравете за лошата миризма

За коя ракия преварката е от ключово значение и е задължителна?

Преварката е особено важна, да не кажем задължителна, ако се вари плодова ракия, заради съдържанието на пектин в плодовете, поради който плодовата ракия е с високо съдържание на опасния метилов алкохол, ако не се отдели първакът, както и последната ракия, която излиза от казана, тъй като специалистите сочат, че също е богата на метилов алкохол. Ето защо експертите многократно подчертават важността на двойна преварка на ракия, сварена от плодове. Не си я спестявайте, ако искате да почерпите с пивка ракия с приятен вкус и аромат, а не с жива отрова със съмнително качество.

Консумирайте отговорно и с мярка! Прекомерната консумация на ракия е опасна за здравето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес