Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се слага йод във водата на кокошките?

20 май 2024, 10:44 часа

Йодът за кокошки е една от традиционно обсъжданите теми сред птицевъдите. Съдейки по отзивите, той редовно се дава както на кокошки-носачки, така и на птиците, отглеждани за месо.

Ако ще прилагате йодиране за вашите домашни птици, е важно да спазвате пропорциите. В противен случай излишното количество йод в организма ще доведе до интоксикация - а недостигът му ще ограничи продуктивния потенциал и ще причини някои хранителни заболявания. Затова винаги търсете съвет от ветеринарен лекар!

Признаците за йоден дефицит при кокошките, които можете да определите сами, за да предоставите диагностична картина на ветеринаря, са следните:

- увеличена щитовидна жлеза;

- ниско производство на яйца;

- ниска люпимост на пилета от яйца;

- инкубационният период е необичайно дълъг;

- „киселинна гуша“.

В случай, че постоянно добавяте произволно йод в питейната вода, признаците на излишък първо ще се проявят във вид на много малки яйца, а след това ще започне интоксикация на организма. Ето защо, ако яйцата внезапно се смалят по време на йодирането, незабавно прекратете добавянето.

Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?

Защо кокошките се нуждаят от йод?

Йодът в разумни граници подобрява здравето на птиците и увеличава производството на яйца.

Синият йод, който представлява йодирано нишесте, е един от продуктите, които често се използват в птицевъдството за регулиране на метаболизма - особено при стрес той помага да се поддържат здрави кожата, перата, краката и човката; намалява затлъстяването чрез подобряване на метаболизма. Предотвратява гуша, използва се при стомашно-чревни разстройства и течни изпражнения.

По принцип, стомашно-чревните заболявания са често срещани при домашните птици, особено при кокошките. Едно от най-често използваните лекарства за решаване на този проблем е именно синият йод.

Как да давате този препарат на птиците зависи от тяхната възраст. За млади пилета до един месец препоръчителната доза е по 0,5 мл 3 пъти дневно. За възрастни кокошки – по 1 мл, също 3 пъти на ден. Синият йод може да бъде заменен с йодинол - препарат на базата на поливинилов спирт.

При недостиг на йод кокошките развиват дифузна хиперплазия на щитовидната жлеза. Признаците на това заболяване са проблеми в развитието и растежа на птиците, окапване на перушината, затруднено хранене, затлъстяване, намалена плодовитост.

За лечение на това заболяване е важно да се включат добавки, съдържащи йод, в храната на болните кокошки. В този случай синият йод и йодинолът могат да бъдат заменени с разтвор на Лугол: 1 капка на 250 мл вода за пиене в продължение на няколко седмици. В критична ситуация ветеринарният лекар ще приложи 20%-ов йод интрамускулно в доза 0,3 мл/кг.

Видове кокошки и техните особености

Йодът като елемент е широко разпространен в природата, неговите източници се делят на неорганични и органични.

Неорганични източници на йод:

- калиев йодид;

- натриев йодид;

- безводен калциев йодат;

- калциев йодат хексахидрат;

- полидин (йодофор).

Органични източници на йод:

- риба;

- водорасли;

- моркови;

- соя;

- ориз;

- пшеница.

Йодът за кокошки-носачки или месодайни породи се предлага и под формата на хранителни добавки. Неслучайно в някои птицеферми се провеждат „рибни дни“, а умрелите кокошки често миришат на риба.

В случай, че не разполагате с органични източници на йод, може да обогатите менюто на кокошките с калиев йодид или калиев йодат като източник на йод в количества, равни на 1 или 3 мг йод на 1 кг фураж в зависимост от ситуацията. Кумулативният ефект под формата на повишена яркост в цвета на жълтъка и по-големи яйца ще се появи от един и половина до три месеца, в зависимост от дозата и състоянието на птицата.

В търговската мрежа се предлага също и йод-салицилова киселина, но тя не е подходяща, тъй като голям процент от общото количество погълнат йод бързо се изхвърля от организма.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес