Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се пали Благодатният огън

11 април 2023, 08:45 часа

Благодатният огън слиза в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим всяка Велика събота в навечерието на Великден. Това е огънят, изнесен от Божи гроб на специална служба. Обредът се състои в това, че по време на празнуването на Великден светият огън се запалва на гроба на Исус Христос в църквата на гроба в Йерусалим и след това се пренася на вярващите.

История

Благодатният огън служи като символ на Великден и вяра за милиони православни християни по света. Според документални източници първите свидетелства за слизането на Благодатния огън датират от 4 век. Царица Елена, майката на римския император Константин I, пътува до Палестина. Според легендата Светият дух я отвежда до мястото, където се намира гробът на Христос и веднъж е издигнат кръст, на който той е разпнат. На това място Константин I започнал изграждането на храм, който по-късно се превърнал във великолепна базилика и станала символ на приемането на християнската вяра от Римската империя. За да се изгради този храмов комплекс, е било необходимо първо да се унищожи светилището на Афродита (Венера): има мнение, че езичниците умишлено са го построили върху мястото за почивка на Христос, като по този начин изтриват всякакви следи от присъствието на християнския бог.

Византийската църква, издигната от Константин I, е осветена през 335 г. и е наречена „Анастасис” („Възкресение”). Сградата му е силно повредена по време на персийското нашествие през 614 г., а по-късно напълно разрушена през 1009 г. от египетския халиф Ал-Хаким би-Амрула. Твърди се, че последният бил разгневен от християнската церемония по Спускането на Благодатния огън, която смятал за измамна. През 1048 г. голямата ротонда, ограждаща гробницата, е възстановена, а сто години по-късно кръстоносците издигат  величествен римско-готически храм и преименуват това място на „Божи гроб“.

Една от легендите гласи, че Благодатният огън се е появил в резултат на молитвата на Свети Григорий през 4-ти век. Според тази легенда Свети Григорий се е молил на гроба на Исус Христос по време на Великденския празник и изведнъж видял ярка светлина. Тази светлина е призната за чудо и става символ на възраждането на живота и надеждата, казва о. Сергий (Храмешин). Друга легенда твърди, че Благодатният огън се появява благодарение на ангел, който слиза върху гроба на Исус Христос и запалва свещения огън.

Кога и къде се случва

В събота следобед, в навечерието на празника на Възкресението на Исус Христос, синкава светлина започва да се излъчва от каменната плоча, върху която някога е било положено тялото на Христос. Тази плоча се нарича Камъкът на помазването. Светлината, излъчвана се издига нагоре, образувайки колона - огнен стълб. От този огън се палят две свещи, а от тях на свой ред стотици други. Но преди това се провежда церемония, която започва с представители на арменската църква , които отварят вратите на храма. Следва арменският патриарх, който не взема пряко участие в богослужението, но присъства на церемонията заедно с представители на други вероизповедания.

Кога се пали Благодатният огън

През 2023 г. Слизането на Благодатния огън се очаква на Велика събота, 15 април. Обикновено това се случва между 13:00 и 15:00 часа йерусалимско време. Вярващите разпознават тази церемония като голямо чудо. През последните 16 века, преди всеки ден на православния Великден, много хора са станали действителни свидетели на това събитие, така че от година на година то привлича вниманието на целия свят и до днес.

Церемония

Литията на благодатния огън започва ден преди началото на православния Великден. По това време хиляди хора, независимо от своята религиозна принадлежност, се събират в очакване на слизането на огъня в църквата на Божи гроб в Йерусалим.

Службата започва с литийно шествие. Архиереите отиват в Кувуклия през всички емблематични места на храма, като я заобикалят три пъти. По време на церемонията в храма се гасят всички източници на огън – свещи и кандила.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес