Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е по-добре да спортувате: сутрин, следобед или вечер?

18 март 2024, 15:11 часа

Намирането на свободно време за тренировки може да бъде предизвикателство, но ако искате да оптимизирате тренировките си и да извлечете максимума от тях, може би трябва да изберете първата половина на деня.

Ползи от сутрешните тренировки

Тренировката сутрин, особено на празен стомах, е най-добрият начин за изгаряне на натрупаните мазнини, така че това време е идеално за тези, които искат да отслабнат.

Концентрацията на хормони сутрин помага за ускоряване на липидния метаболизъм. Сутрин хората имат по-високи нива на кортизол и хормон на растежа, които участват в метаболизма, така че вие ще използвате максимум енергия от запасите си от мазнини.

Изследванията показват също, че упражненията сутрин могат да помогнат за намаляване на апетита ви в по-късните часове.

Дори и да не обичате да се събуждате рано, тренировката сутрин може бързо да се превърне в навик. Проучване от 2019 г., публикувано в Journal of Physiology, установи, че упражненията в 7 часа сутринта ще ви помогнат да нулирате часовника на тялото си и да станете без проблем сутрин. Ще имате повече енергия през деня, но по-късно през нощта ще спрете да бъдете будни и ще можете да заспите бързо.

Какви са последиците, ако спрем напълно да спортуваме?

Дневните тренировки са почти толкова ефективни

Спортът на обяд е добра алтернатива на спорта сутрин, особено ако тренировката е дълга и интензивна. Сутрешните тренировки са идеални за изгаряне на мазнини и отслабване, но следобедните тренировки могат да подобрят представянето ви, тъй като дотогава ще сте закусили или дори обядвали. Всеки път, когато ядете, нивото на захар в кръвта се повишава. Глюкозата е едно от нещата, от които се нуждаем по време на високоинтензивна работа.

Следобедната тренировка също ще съдейства за избягване на преумората през деня и да останете енергични на работа. Тренировките между 13:00 и 16:00 ч. могат да изместят часовника ви на тялото толкова, колкото и упражненията сутрин.

Дори една кратка разходка може да ви помогне да се почувствате ободрени и концентрирани.

Интензивно спортуване само през уикендите - вредно или полезно е за здравето ?

И вечерните тренировки имат своите предимства.

Много хора намират за най-удобно да спортуват след работа. Смята се, че една вечерна тренировка е толкова зареждаща, че след това е трудно да заспите.

Въпреки че проучване, публикувано в Journal of Physiology, установи, че упражненията между 19:00 и 22:00 ч. изхвърлят часовника на тялото, което води до по-късно лягане, има доказателства, че ако не се къпете и не си легнете направо след тренировка, тренировките няма да попречат на съня ви.

Вечерните упражнения за намаляване на стреса, като йога, могат да ви помогнат да заспите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес