Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-високото населено място в България?

03 ноември 2022, 17:00 часа

Богата е страната ни. Богата не с пари, а с природа, която не може да бъде закупена с финикийските знаци. От златните брегове, в които се къпе гостоприемното Черно море до висините, където чукари и вековни гори докосват небесата. Едно от тези места, близо до облаците и далеч от разбиващите се на морска пяна вълни, е най-високото населено място в България. Място, чудно красиво, място, където времето спира и ти остава единствено да се изгубиш, потънал в красотата му, за да намериш обратно пътя към себе си.

Най-високо населено място в България, което все още има местни жители

Само на 7 км от историческата местност Хайдушки поляни, полегнало в резерват, очароващ сетивата с изобилието от диви животни и редки растителни видове, защитени и ценни, село Манастир или поне най-високите му махали, се считат за най-високото населено място в България с надморска височина над 1600 м. Родопското село е най-високото населено място и на Балканите.

Пътувай с малък бюджет: Лещен, вечното родопско село

История и произход на името на Манастир и на селото

Останки от манастир в местност под селото дават името му, а основаването му в съвременната ни история е през 1890 година от българи от Давидково, които избират мястото за свой дом. Мястото обаче е било заселено и по-рано, за което свидетелстват именно останките от стар манастир в местност до селото, но е било по-ниско от сегашното си местоположение от 1600 метра надморска височина, които му дават правото да се определя като най-високото населено място в България.

Село Манастир днес

Въпреки че докосва небето, селото не е пусто и изоставено. Докоснало и сърцето на мнозина, то е място за отдих и туризъм, за родови срещи и има и местно население. За разлика от редица други села, които пустеят и са се превърнали в призрачни места, най-високото населено място в България се развива и животът там не замира.

Изписват с огнени букви името на родопско село

Най-високо населено място в България, което е обезлюдено

Всъщност първенец по докосване на облаците е село Чамла със своите 1650 метра надморска височина. То обаче, въпреки че е считано за приказно красиво, е обезлюдено, поради което трудно можем да кажем, че е най-високото населено място в България просто защото всъщност вече не е населено. Самотни стари сгради и сюрреалистични картини на неописуемо красива природа, която е сякаш нарисувана от ръката на вълшебник, посрещат посетителите тук, за да ги изпратят с чувството, че сме изгубили нещо, допускайки това райско кътче да тъне само и в забрава.

Вероятно животът толкова високо и в селата не е лесен и възможен за младите, което ги тласка да търсят по-добро препитание и бит в градовете, а естествената смъртност на възрастните води до обезлюдяване на селата – тъжно и жалко, защото красотата, която ни изпълва в тези китни селца, не може да бъде заменена от шумния прах на града, макар да е там всичко на ръка разстояние.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес