Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киноа и противопоказания – ето какво трябва да знаем по темата

24 август 2024, 17:33 часа

Дарът от природата, който в последните години стана все по-популярен извън родината си Южна Америка заради доказаните си ползи за здравето, киноа е зърненоподобна култура, ценна заради семената си. Въпреки това тя няма нищо общо с житото и ако трябва да потърсим нейни „роднини“ у нас, на първо място ще е… спанакът.

Историята на културата е дълга – за инките е била основна храна преди около 5 000 години, но у нас става популярна едва през последния век. Днес присъства в много рецепти в родната кухня и се препоръчва като супер храна, доставяща незаменими аминокиселини на тялото, както и значителен процент от необходимата дневна доза желязо, калций, магнезий и фосфор.

Ако обаче считате, че хапвайки киноа вместо закуска и вечеря, ще се похвалите с желязно здраве, то имайте предвид, че е възможно да грешите. Подобно на всички билки, растения, храни, медикаменти и добавки, киноа има както своите ползи за здравето, така и противопоказания. Познаването на едните и другите е еднакво важно, така че нека видим основните ползи от растението, както основните киноа противопоказания.

Ползи от консумацията на киноа

Изследвания по темата разкриват ползите от консумацията на този дар от природата.

-          Само 100 гр. киноа осигурява повече от половината от дневната доза от минералите магнезий и фосфор.

-          Киноа съдържа щедри количества фибри, благодарение на които подпомага храносмилателната система и я поддържа здрава, допринася за лечение на запека и подуването на корема. Високото съдържание на фибри е полезно и по други причини –намалява усещането за глад и помага поддържането на теглото нормално, а на талията – тънка, което прави киноа незаменим за диети за отслабване и контрол на теглото, а най-значимите ползи от съдържащите се в културата фибри са свързани с профилактика на рака на дебелото черво.

Киноа срещу ориз: кое е по-здравословно?

Редовната консумация на киноа намалява риска от колоректален рак, който е втората водеща причина за смъртни случаи от онкологични заболявания в редица страни по света. Това се дължи на действието на фибрите, които пренасят хранителните отпадъци през дебелото черво по-бързо, при което, увреждащите клетките и пораждащи риск от развитие на рак вредни вещества, не се задържат в червата. 

-          Съществуват проучвания, които сочат киноа като средство, подпомагащо профилактиката на рака на шийката на матката и черния дроб. Констатациите от проучване на Food Frontiers от 2021 г. показват, че биоактивните съединения на киноата – фенолни съединения, полизахариди и сапонин постигат това благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

-          Сервирането на киноа на трапезата по-често се препоръчва и на диабетиците и застрашените от развитие на това социално значимо заболяване. Това се дължи основно на магнезия, съдържащ се в изключително щедри количества в растението, а магнезият е познат като редуциращ риска от развитие на диабет тип 2. Учените сочат и че консумацията на киноа заедно с плодове и зеленчуци може да помогне не само за предотвратяване на диабет, но и на други метаболитни състояния.

-          Редовният прием на киноа помага за редуциране на нивата на лошия холестерол в кръвта, като по този начин се грижи за сърдечно-съдовото здраве.

Каква е разликата между чиа и киноа?

Киноа противопоказания

Въпреки доказаните си ползи за здравето киноа не е храна, безопасна за всички, а са познати и киноа противопоказания. Ако след консумацията на киноа наблюдавате някои от тези симптоми – обрив, диария, гадене и повръщане, затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ  и споделете, че имате съмнение за алергична реакция. Всъщност алергията към киноа се дължи на химикал, наречен сапонин, рядка е, но опасна и трябва да се има предвид, ако киноа присъства на трапезата ви. Други киноа противопоказания са:

  • Киноа може да предизвика подуване на стомаха и храносмилателни проблеми, дори да нямате алергия. Те се дължат на хранителна нетолерантност и не изискват лекарска помощ. Не е нужно и да преустановявате консумацията на киноа в този случай, но е важно да накисвате и измивате след това семената, за да улесните храносмилането им и да избегнете тези проблеми. Може да се предпазите от тези странични ефекти на киноа и като намалите количествата, които консумирате. Ако по принцип диетата ви е бедна на фибри, въвеждайте киноа постепенно и в малки количества, които да увеличавате системно, за да не предизвикат фибрите подуване и болка в стомаха, разстройство и стомашни неразположения.
  • Пациентите, страдащи от болестта на Crohn, трябва да избягват консумацията на киноа, тъй като културата може да доведе до обостряне на болестта.
  • Пациентите, страдащи от бъбречни заболявания и с висок риск от образуване на камъни в бъбреците трябва да се въздържат от консумацията на киноа или да внимават с нея, тъй като съдържа оксалова киселина, увеличаваща риска от образуване на камъни в бъбреците.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес