Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е срокът на годност на парфюмите?

12 юли 2024, 07:55 часа

Може ли парфюмът да “изветрее”? Как да разберем?

Съществуват няколко основни признака, по които да разберем дали парфюмът е с изтекъл срок на годност: неприятен аромат, раздразнена кожа или дори алергични реакции в крайни случаи. Ако парфюмът ви е на няколко години, най-добре е да го тествате преди използване.

Три прости метода да проверите дали парфюмът ви е с изтекъл срок на годност

Може да разберете дали парфюмът ви е “изветрял”, като просто проверите няколко ключови индикатора, сред които:

Каква е ключовата разлика между парфюм и тоалетна вода?

* Аромат
Усещате ли разлика в аромата на парфюма?

* Външен вид
Има ли промяна в цвета на парфюма?

* Срок на годност
На кутията на някои парфюми има срок на годност.

Проверете аромата

Най-сигурният начин да определите дали вашият парфюм е с изтекъл срок на годност е да го помиришите. Парфюмите съдържат мазнини като растителни масла, които изветряват с времето. Ако парфюмът мирише различно или ако е придобил по-кисел или “химически” аромат, това е знак, че е изветрял.

Проверете как изглежда

Често парфюмите с висока концентрация на алкохол могат да се изпарят, ставайки много по-концентрирани в етеричните масла. Ако забележите по-малко количество парфюм в бутилката и сте сигурни, че не сте го използвали, това е добър знак, че срокът му на годност изтича.

Проверете срока на годност

Често производителите на парфюми отбелязват срок на годност на опаковката. Това може да е под формата на баркод или срок на годност след отваряне. Обикновено тази информация е отразена на дъното на парфюма или на опаковката.

Познайте оригиналните парфюми – ето по какво си личат

Как се съхранява парфюм?

Правилното съхранение на парфюма го запазва в добро състояние възможно най-дълго. Ето няколко съвета как да съхранявате парфюма:

* Съхранявайте парфюма в хладно, сухо и тъмно място, като чекмедже или в шкаф.
* Съхранявайте парфюма в оригиналната му опаковка, за да предотвратите излагане на въздух, което може да промени химическия баланс и да ускори изпаряването на алкохола, причинявайки по-бързо изветряване.

Тестване на парфюма за изтичане срока на годност

Ако вашият парфюм е на повече от две години и половина, добре е да го тествате за следи от изтичане на срока на годност. Въпреки това, ако мирише добре и има подобен цвят и консистенция като, когато сте го купили, трябва да е безопасен за употреба. Висококачествените парфюми могат да издържат с години, ако се съхраняват правилно.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес