Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете, когато купувате бижута: как да не купите фалшификат

26 март 2021, 11:00 часа

Бижутата често са подарък за някого. Цената продуктът зависи от метала, от който е направен, наличието или отсъствието на камъни, теглото, характеристиките на изработката. Нека да разберем какво да търсим в бижутериен магазин, за да не е окаже, че сме си взели фалшификат.

Без връщане

Има закон, който много потребители не знаят. Бижута с гарантирано качество не могат да бъдат върнати. Можете да върнете покупката в рамките на 7 дни, ако я закупите от онлайн магазин.

Митове за камъните

Не забравяйте, че витрината има красиви камъни, които са облагородени от бижутера. Само тюркоазът е 80 до 95% изкуствен (това е имитация на камък). Много камъни не се добиват, но се отглеждат в лаборатория, те не съдържат дефекти и изглеждат невероятно, но продавачите често мълчат за това.

Продавач

Често в бижутерските магазини има голямо текучество на кадри и новите хора просто не смятат за необходимо да усвояват някои професионални качества. Те ще посочват характеристиките на производителя, нищо повече. Ако не искате да съжалявате за покупката, проучете въпроса сами.

На това трябва да обърнете внимание при покупка

Първо, погледнете марката на производителя, трябва да има текст, който е лесен за четене. Погледнете и наличието на табелка с данни - отпечатък на производителя. Всички внесени продукти са тествани и също трябва да бъдат етикетирани.

Сега разгледайте камъка, ако има такъв. Оценете го визуално, научете за произхода. Не бива да купувате откровено евтини продукти - те определено са фалшификати. Ако искате парче с диаманти, не забравяйте, че теглото от 0,01 карата показва диамантени чипове. Тези малки частици имат 17 фасети и са изрязани диаманти, които се продават за $ 2-4 на камък.

Производител и автентичност

Цялата информация за производителя трябва да бъде на разположение на купувача. Той е посочен на етикета.

За да проверите автентичността на бижутата на уебсайта на производителя, можете да вкарате баркода на продукта. Това ще даде цялата информация.

Документи

Когато купувате бижута, трябва да получите касова бележка, където се съдържа цялата информация на производителя. Продуктът трябва да има етикет на производителя с печат, конец. Не забравяйте за подписа на продавача върху чековете.

Ако купувате камък, той трябва да има сертификат за качество на производителя с подробна информация за продукта. За камъните, включени в продукта, не се изисква сертификат.

Права на купувачите

В магазина можете да претеглите продукта без етикет, като проверите точността на информацията. Ако етикетът пречи на монтажа, имате право да поискате отрязването му. Тогава служителят ще напише акт за промяната на етикета.

Преди да закупите ново бижу от бижутериен магазин, не забравяйте да проверите цялата необходима информация. Не забравяйте, че плащате за качество и естетическо удоволствие, бъдете внимателни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес