Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да ядете след тренировка, за да свалите излишните килограми

30 септември 2024, 15:00 часа

Спортът е от съществено значение за загубата на тегло, но много по-важно е правилното хранене.
 
Редовните физически упражнения имат много ползи за вашето здраве. По време на спорт обаче мускулите в тялото ни са подложени на голямо разтягане и могат да претърпят някои увреждания. Ето защо правилното хранене след тренировка е от съществено значение, за да възстановите бързо пълноценното функциониране на тялото си.

Има много храни, които могат да се консумират след тренировка, за да се ускори метаболизмът и да се подпомогне бързото възстановяване на мускулите. Нека разгледаме няколко от тях.

Яйцата са един от най-известните източници на белтъчини и други важни хранителни вещества. Яйчният протеин е „строителният материал“ на мускулите, така че консумацията му след тренировка е важна. Благодарение на високото съдържание на протеини и засищащо действие, консумацията на яйца ви помага да контролирате апетита си през деня и да не прекалявате с храната.

Още: 15 ползи от 15 минутно изкачване на стъпала

Протеиновият шейк е друг достъпен източник на високо съдържание на протеини, който съдържа протеини и въглехидрати в една опаковка. По този начин шейковете покриват нуждата ви от балансирано хранене, зареждат тялото ви с полезни вещества след тренировка и ви държат сити за дълго време.

Консервираната риба тон е отличен източник на протеини и незаменими омега-3 мазнини. Те работят в тандем, за да възстановят мускулната производителност. Ако ви е трудно да я вземете на работа, можете да си я вземете вкъщи или да я добавите към любимото си ястие.

Микс от ядки и сушени плодове - ядките са не само източник на протеини, но и на фибри и здравословни мазнини. Тези компоненти помагат на мускулите ви да се възстановят и да поддържат тонуса, а понякога дори и да отслабват. За да бъде тази смес полезна обаче, трябва да изберете ядки и семена, които са с високо съдържание на протеини. Също така отдайте предпочитание на сушените плодове без захар.

Протеиновият бар е по-удобен начин да си набавите всички важни храни в едно хранене. Тези барове могат да съдържат протеини и фибри заедно с други здравословни съставки. Днес обаче производителите често добавят много захар и други подсладители, което намалява всички ползи за здравето. Затова, когато избирате тези барчета, обърнете внимание на количеството протеин (поне 10 грама) и липсата на захар.

Още: Тренирай с Ванко Pump&Run в сърцето на Балкана

Изварата е чудесен източник на протеини, от които тялото ни се нуждае най-много след тренировка. Можете да добавите към нея плодове или ядки, да я гарнирате със солени храни. Не забравяйте, че това е още един чудесен начин да си набавите много важни за здравето ни хранителни елементи.

Боса и с рокля: Софи Маринова пусна ВИДЕО от първото си посещение на фитнес

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес