Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става с тялото ни, когато спрем алкохола

06 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

Алкохолът е неразделна част от много социални събития и празници. За мнозина той е средство за отпускане и забавление. С течение на времето обаче може да започнем да забелязваме, че все по-трудно се отпускаме без чашка в ръка, а махмурлуците стават все по-тежки. Пием на събирания с приятели, у дома, на празници. Може би сме развили бирено коремче, страдаме от депресивни състояния и хронично черногледство, освен ако не пийнем. Може и да не сме осъзнали, че сме развили зависимост. Независимо от обстоятелствата, детоксикацията от алкохол може да е правилният път напред. Ето какво се случва с тялото, когато спрем приема на алкохол:

Предава ли се зависимостта към алкохол по генетичен път?

Затваряне в себе си

Първите дни след спирането на алкохола може да доведат до чувство на отстъпление и затваряне в себе си. Това е напълно нормално, тъй като тялото и умът се адаптират към липсата на вещество, към което са привикнали. В тази фаза е препоръчително да потърсите медицинска помощ или подкрепа от близки.

По-добре изглеждаща кожа

Алкохолът причинява разширяване на кръвоносните съдове в близост до кожата, което предизвиква изчервяване. Спрете ли да пиете, този симптом изчезва, а кожата възвръща своята свежест. Спиртните напитки действат като диуретици и причиняват дехидратация, затова достатъчното количество вода ще възстанови естествения блясък на кожата.

алкохол

Жажда за алкохол

Алкохолът е пристрастяващ и отказването от него може да доведе до силна жажда за напитката, особено в социални ситуации като сватби, срещи или купони. Първоначално може да се чувствате сякаш пропускате нещо, но с времето тази жажда ще намалее и напълно ще изчезне.

Натиск от приятелите

Възможно е да усетите натиск от приятелите си да пиете, когато излезете заедно. В този момент ще трябва да проявите силна воля и да се придържате към решението си. Повечето приятели вероятно ще се пошегуват с вас, но ще ви разберат и ще спрат да ви притискат.

Кой алкохол влияе най-зле на холестерола

По-добър сън

Алкохолът може да помогне да заспите по-бързо, но нарушава качеството на съня. След спирането му може да заспивате по-трудно в началото, но дългосрочно ще се чувствате по-отпочинали и енергични. Очаква се подобрения в съня да настъпят около седмица след последното питие.

Апетит за сладко

Алкохолът води до отделянето на допамин и серотонин – невротрансмитерите на щастието. След спирането му, тялото може да търси други източници на щастие, като сладкото. Умереното хапване на сладко е позволено, тъй като преминавате през процес на възстановяване и трябва да помогнете на тялото си.

По-ясно съзнание

Спирането на алкохола ще подобри способността ви да вземате важни решения и да обмисляте проблеми. Ще можете по-лесно да се справяте с емоциите си. В началото ще ви бъде по-трудно, но с времето ще се чувствате много по-стабилни психически.

Учени: Винаги пийте тази напитка 30 минути преди пиенето на алкохол

Страх да не пропуснете нещо

В определени социални събития може да се чувствате сякаш пропускате нещо. Ще отнеме време да свикнете с новия си начин на живот, но в крайна сметка ще се чувствате много по-добре, както психически, така и емоционално, когато първоначалните неприятни усещания отминат.

Спирането на алкохола може да бъде трудно, но ползите, които ще забележите, са многобройни и значими. С времето ще постигнете изумителни подобрения в цялостното си състояние и може би ще се окажете с по-голяма банкова сметка, тъй като ще спестите значителни суми от алкохола. Здравословното състояние, външният вид и психическата стабилност ще се подобрят значително, а вие ще се почувствате по-добре от всякога.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес