Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако ядете една краставица дневно

15 май 2022, 08:40 часа

Краставицата е сред предпочитаните и често консумираните зеленчуци пред топлите месеци. Те са използвани от древни времена както за храна, така и в народната медицина. Ще се изненадате от множеството ползи на краставицата, които ще ви разкрием в следващите редове. Какво се случва в тялото ни, ако всеки ден ядем краставици?

Защита от неврологични заболявания

Съставката, която откриваме в краставиците - фитезин, е сред известните флавоноиди, отговорни за функцията на мозъка. Също така има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Понижават риска от ракови заболявания, а фосфорът предпазва от когнитивни заболявания. 

Краткосрочно отслабване

Краставиците са сред най-използваните продукти при диетите. Те съдържат голямо количество вода и засищат бързо и почти не са калорични, което спомага за контролиране на теглото и ефективно отслабване.

Подобряване на храносмилането

Краставиците съдържат фибри и значително количество вода, което спомага за по-доброто смилане на храната. Ежедневната консумация на краставици може да подобри перисталтиката.

Хидратация

Както вече споменахме, краставиците са с високо съдържание на вода - около 95% от тях се състоят от вода. Ежедневното им консумиране ще подобри хидратацията на организма.

Мека и сияйна кожа

Освен вода, краставиците съдържат ниацин, витамин С, цинк и рибофлавин, които значително подобряват състоянието на кожата и са важни съставки за мекотата и сиянието й.

Понижаване на косопада

Наличието на витамини В5 и В6 заедно с биотина, ниацина и рибофлавина спомагат за укрепване на космените фоликули и редуцират косопада. Тези елементи предотвратяват косопада и забавят побеляването на косата.

Благоприятно влияние върху здравето на сърцето

Освен всички изброени дотук елементи, краставиците съдържат и калий, магнезий и витамин К. Те благоприятстват функцията на сърцето. Ежедневната консумация на зеленчука ще понижи нивата на лошия холестерол в организма.

Балансиране нивата на кръвната захар

Зеленчукът е богат на флавоноиди, тритерпени и фенолни съединения, които участват в поддържането на балансирани нива на кръвната захар. Именно затова ежедневното консумиране на краставици би помогнало при контролирането на кръвната захар.

Укрепване на костите

Калцият и витамин К са сред най-важните вещества за здравето на костите. Тях откриваме и в състава на краставиците, което ги прави полезни и за укрепване на костите и ставите ни. Витамин К понижава ниска от наранявания и фрактури и е важен за усвояването на калция от организма.

Премахване на токсините

Краставиците имат детоксикиращ ефект  и при ежедневно консумиране могат да спомогнат за изхвърляне на токсините от червата и черния дроб.

Баланс на хормоните

От краставиците получаваме около 4% от нужната ни дневна доза фосфор. Той е важен и за поддържането на хормоналния баланс. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес