Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако ядете макарони всеки ден?

01 юли 2024, 08:22 часа

През годините тестените изделия придобиха незаслужена репутация на рисков фактор за увеличаване на теглото, а устойчивата популярност на нисковъглехидратните диети допълнително разпространи убеждението, че яденето на тестени изделия е вредно за здравето и фигурата ви.

Реклама

Тази теория обаче не е доказана. Особено като се има предвид, че тестените изделия имат дълга кулинарна история като един от основните компоненти на средиземноморската диета, която е доказана от дългогодишни изследвания като здравословен модел на хранене. Така че, ако обичате паста, струва си да помислите отново, преди да се откажете от нея в името на тънката талия.

Макаронените изделия са чудесен източник на въглехидрати (основният генератор на енергия за организма) и обикновено са с нисък до среден гликемичен индекс.

Най-вкусните варени макарони - ето как се приготвят

Най-популярните макаронени изделия днес се произвеждат от твърда пшеница. Богатото на белтъчини брашно от твърда пшеница образува твърда паста, когато се смеси с вода, така че може да се оформи в различни форми, които се запазват при последващото готвене.

Специалистите по хранене препоръчват разнообразие и отдаване на предпочитание на различни варианти на паста, например от пълнозърнесто брашно, които са богати на фибри, витамини и минерали. В 100 г пълнозърнеста паста се съдържат около 13 г фибри.

Предлагат се също така паста от леща, овесена паста, паста от лимец, паста от нахут и дори специализирана паста, като оризовата паста, подходяща за хора с хранителни ограничения, например непоносимост към глутен. В зависимост от вида и състава на брашното макаронените изделия могат да съдържат:

- феноли;

- лигнани;

- витамини от група В;

- калций;

- желязо.

Не сте яли по-вкусни макарони на фурна

Самата паста, разбира се, не води до затлъстяване. Но си струва да изберете правилния сос за тях: видът на соса, използван за приготвяне на пастата, ще има голямо значение за цялостното хранително съдържание на ястието. Най-добрият избор са сосовете на доматена основа, които са по-малко калорични, с по-високо съдържание на хранителни вещества и с по-ниско съдържание на мазнини от кремообразните сосове.

Можете също така да експериментирате с добавянето на зеленчуци, билки и протеинови храни към пастата, за да направите ястието по-балансирано.

Контролирането на размера на порциите макаронени изделия е също толкова важно, колкото и на всяка друга храна. Прекомерната консумация може да доведе до увеличаване на теглото, затова препоръчителният размер на порцията за паста е 50-60 г в суров вид.

Като цяло тестените изделия могат да се консумират всеки ден, без да вредят на фигурата ви, при условие че диетата ви е достатъчно разнообразна и балансирана.  

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес