Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако седите 10 дни без слънчева светлина

18 септември 2024, 18:00 часа

Рискован експеримент показа, че дори няколко дни без естествена светлина са достатъчни, за да увредите сериозно здравето си.

Много хора подценяват естествената светлина. Колкото и добри да са крушките в дома ви, без светлина от прозореца тялото ви няма да работи нормално.

За да провери тази теза, научната журналистка Лин Пийпълс се решава на рискован експеримент. Момичето се затваря в стая в американски ядрен контролен център. Стаята е под земята и нямала прозорци. Лин се установила там за 10 дни.

Още: Перфектни стайни растения за слънчев дом

Жената не взела часовника си, записала часа на телефона и лаптопа си, въоръжила се със специална лампа и решила да следи състоянието си. Резултатите от експеримента били невероятни.

 

Проверка на вашия вътрешен часовник

Основната задача на Лин била да разбере как светлината ще повлияе на биологичния ви часовник. И не си мислете, че биоритмите са нещо ново и ефимерно.

Още: От колко светлина имат нужда вашите стайни растения?

Според лекарите, неизправността във вътрешния часовник може да доведе до затлъстяване и опасни заболявания.

Сутрин температурата ни е по-ниска, стомашно-чревният тракт е активен. Вечер телесната температура се повишава, работоспособността намалява и чревната подвижност се потиска. Метаболизмът също е до голяма степен свързан с този вътрешен часовник.

 

Какво общо има осветлението?

Още: Тайни от градинарите: Подходяща светлина за вашите растения

Ключов компонент на циркадния ритъм е цикълът сън-бодърстване. И тези процеси се влияят от хормона мелатонин.

Произвежда се само на тъмно. Ето защо спите толкова добре в затъмнена стая. Но сутрин лекарите препоръчват да пуснете дневна светлина в стаята - това ще помогне да спрете производството на мелатонин и ще ви ободри.

Тялото ни е настроено да започне да произвежда мелатонин около 21:00 ч. и приключва между 7 и 8 сутринта. Именно през този период човек трябва да спи.

 

За съвременните хора е по-трудно

Днес има много неща, които могат да нарушат биоритмите ти.

·       недостатъчно излагане на чист въздух;

·       светлина от LED лампи;

·       енергоспестяващи прозорци с двоен стъклопакет, които блокират сините светлинни вълни.

Като цяло съвременните хора прекарват много повече време на закрито, отколкото на открито. И това ни кара да чувстваме по-малък контраст между деня и нощта, което изхвърля вътрешния ни часовник и застрашава здравето ни.

 

Какво разбрахме

За да разбере проблема в бункера, тя оставила само лампа с приглушена червена светлина - тя, както казват учените, не влияе на циркадните ритми. 10 дни момичето нямало представа колко е часът.

Журналистката планирала да събере данни за състоянието на тялото си. Затова прикрепила монитори за сърдечен ритъм и сън към пръстите си и непрекъснат глюкомер към стомаха си, за да анализира нивата на кръвната си захар.

Според Лин, тялото й много бързо усеща последствията от този начин на живот.

Отнело ѝ само пет дни, за да започне да се разпада. Започнала да се чувства дълбоко дезориентирана, тромава и объркана.

На осмия ден момичето имало палачинки за вечеря - сторило й се, че часовникът е около 5 часа вечерта. Всъщност „вечерята“ се състояла в 6 часа сутринта.

Появили се проблеми с храносмилането и проблемът продължил известно време след края на експеримента.

Освен това, на Лин ѝ било постоянно или много студено, или много горещо. Пулсът й спаднал.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес