Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се раздава на Черешова Задушница?

31 май 2023, 13:26 часа

Нарича се Черешова Задушница, защото на панихидата в този ден освен традиционните: погача, вино и жито, за “Бог да прости!” се раздават и череши.

По време на богослужението в Църква се отправят молитви за нашите починали родственици. Но освен това Църквата е определила специални дни в годината, когато да се спрем в забързаното си и изпълнено с грижи ежедневие и да си припомним за нашите починали близки, че всички ние сме временно на този свят, че дните на нашия живот са преброени и са ни отредени от Бога, за да се погрижим да подготвим душата си за вечния живот.

Задушница 2023: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Молитвите на живите са най-добрата помощ за преминалите в отвъдния свят.

Традицията повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедните, да се нахранят гладните, да се прави добро и да се правят пожертвувания за Църквата за прошка на греховете и упокоение душите на починалите. Това са и дните, в които православните християни отиват на гробища, почистват ги, подреждат ги, украсяват ги с цветя и с това изразяват неугасващата си любов и спомен за своите близки.

Какво се раздава на Черешова Задушница?

Най-важното е да раздадете неща, които са обичали вашите покойни близки. Раздава се още  – погача, жито, нов съд с череши, сладки, сирене, колбас и други. Всичко, което раздавате го правете от сърце и с ясното съзнание, че е за покойните. Вярвайте в това!

Месопустна Задушница 2023 – ето какво се прави

Може да се занесе в храна в храма. Там се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма за помен и упокоение душата на починалия. Най-простата и разпространена жертва са запалените свещи, които се поставят върху специални свещници.

След богослужението православните християни отиват на гробищата. Гробът е мястото за бъдещето Възкресение и трябва да се поддържа чист, подреден, украсен с цветя. Трябва да се внимава кръстът на гроба да е в добър вид и изправен. На гроба е добре да се запали свещ или да се прекади с кандило. При възможност да се отслужи кратка заупокойна служба на гроба. Да поседим мълчешком, да си спомним за нашия близък с любов, да се помолим Бог да прости всичките му грехове и да упокои душата му. Не подобава нито да се яде и да се пие на гроба, нито да се оставя храна там.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес