Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави за късмет на Еньовден?

19 юни 2024, 08:20 часа

На 24 юни всяка година се отбелязва българският народен празник- Еньовден. Народът ни нарича празника Рождество на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен Еньовден (Еньов - ще рече Йоанов).

Реклама

Това е най-хубавият летен празник, това е празникът на билките. На този ден се почита природата и лечебната й сила. На Еньовден билките придобиват лечебни свойства. Смята се, че на Еньовден звездите слизат от небето и "баят" на билките. При изгрев слънце на Еньовден се смята, че билките са най-лековити.

На този ден се прави китка от 77 билки от всички краища на България. Наричат я „яневска китка". Тя служела „за лек" през цялата година - и за хора, и за добитък.

Еньовден е! Какви са традициите за този ден

Това е ден за сбъдване на мечти

На Еньовден се събират билки, правят се амулети против злите сили, за премахване на негативна енергия и уроки. Смята се, че астралното тяло на човека, управлението на емоциите и психиката в този период е много уязвимо. От друга страна нашето тяло е готово за ново възприятие, разкриване на нов набор от сили и качествена трансформация.

Ето защо на 24 юни се обръща специално внимание на чистотата на мислите, мислите за по-добро бъдеще, за нещо светло и позитивно.

На Еньовден: Какво трябва да има на трапезата?

Какво се прави за късмет на Еньовден?

  • Хората, си правят еньовски венци, които слагат вкъщи, за здраве. Също правят и голям венец през, който преминават не само за здраве, а и за късмет и благополучие.
  • Според поверието, сутринта на Еньовден ,който види изгряващото слънце ще бъде здрав през цялата година.
  • По изгрев трябва всеки да се обърне към слънцето с лице и да наблюдава сянката си през рамо. Поверието гласи, че ако сянката е цяла, човекът ще бъде здрав, а ако сянката се вижда наполовина, то той ще боледува. Вярва се също, че която неомъжена жена го види първа няма да се отърве от здраве и пари.
  • На Еньовден водата също притежава лечебна сила. Всички дори и децата се къпят в животворна вода( реки, езера, извори).
  • Наберете различни цветя и билки преди полунощ. В полунощ, без да поглеждате към набрания букет, го оставете под възглавницата и преспете цяла нощ. На сутринта проверете дали билките са дванадесет различни вида. Ако да, то тази година ще се ожените.

Еньовден е един от силните дни в годината, когато можете да се "настроите" към положителни и радостни мисли. Денят е изпълнен с магия и магьосничество.

Имен ден празнуват:  Билян, Биляна, Даян, Даяна, Деница, Дилян, Диляна, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/Дея/Деа, Деяна/Деана, Енчо, Еньо  и имена на билки.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес